Pediatri lahko v času pomanjkanja predpisujejo sirupe z drugimi učinkovinami ali pa za zdravljenje predpišejo ospen Tablete, ki jih odmerijo glede na telesno maso otroka. Foto: Pixabay
Pediatri lahko v času pomanjkanja predpisujejo sirupe z drugimi učinkovinami ali pa za zdravljenje predpišejo ospen Tablete, ki jih odmerijo glede na telesno maso otroka. Foto: Pixabay

Antibiotika ospen za otroke, ki se med drugim uporablja za zdravljenje angine, šena in škrlatinke, po navedbah Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), primanjkuje v lekarnah po celotni državi. Opozorila o pomanjkanju so se pred dnevi pojavila na družbenih omrežjih, informacijo pa so potrdili tudi v Lekarniški zbornici Slovenije.

"Po podatkih, ki nam jih je posredoval proizvajalec zdravila ospen 750.000 i.e./5 ml peroralna suspenzija, je 19. junija zdravilo pošlo pri veletrgovcih, kar pomeni, da ga lekarne po Sloveniji ne morejo več kupiti oz. da je zdravilo na voljo v lekarnah le še do prodaje njihovih zalog," so sporočili iz JAZMP-ja.

Dodali so, da je vzrok za trenutno pomanjkanje antibiotika zamik proizvodnje, zdravilo pa naj bi bilo pri veletrgovcih ponovno na voljo 4. julija. "Motnje v dostopnosti antibiotikov, predvsem v farmacevtskih oblikah za otroke, se v celotnem EU-ju pojavljajo že vse od jeseni lanskega leta. Skupaj z Evropsko agencijo za zdravila in proizvajalci se trudimo, da bi se stanje normaliziralo do jeseni, ko pričakujemo ponoven sezonski porast okužb," so še sporočili iz agencije.

Na infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana so pripravili priporočila, v katerih v primeru pomanjkanja ospen sirupa priporočajo odmerjanje ospen tablet glede na telesno maso otroka. Na JAZMP-ju ob tem dodajajo, da se v primerih, ko pediater ne more predpisati antibiotika prvega izbora, s starši oz. skrbniki lahko dogovori za predpis sirupa z drugo učinkovino, npr. amoksicilinom, cefaklorjem ali azitromicinom.