67-letni Vojko Adamič se je kot kandidat Gibanja Svoboda na lokalnih volitvah leta 2022 potegoval za mesto župana Ivančne Gorice. Foto: BoBo
67-letni Vojko Adamič se je kot kandidat Gibanja Svoboda na lokalnih volitvah leta 2022 potegoval za mesto župana Ivančne Gorice. Foto: BoBo

Vojko Adamič prihaja iz vrst Gibanja Svoboda, njegovo poklicno pot pa je zaznamovalo predvsem delovanje v Slovenski vojski, v kateri je bil polkovnik. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je sicer študiral na oddelku za zootehniko, kjer je diplomiral leta 2002, zdaj pa se ukvarja z gojenjem koz.

Na lokalnih volitvah leta 2022 je kot kandidat Svobode kandidiral za župana občine Ivančna Gorica, kjer je s 17 odstotki podpore med štirimi kandidati zasedel drugo mesto.

Kandidata za vodenje kmetijskega resorja je sicer predsednik vlade Robert Golob izbral že pred novim letom, a naj bi s predlogom za njegovo kandidaturo še počakal, ker je bil Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti zadržan v tujini.

Po neuradnih informacijah pa Adamič ni edini kandidat za novega ministra. V oddaji Svet na Kanalu A je Golob sicer dejal, "da verjame, da bodo ostali pri njem kot kandidatu”, a dodal, da je, “še vse mogoče”, dokler predlog ni vložen.

Sorodna novica Državni zbor je razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko

Potrjevanje v državnem zboru predvidoma prihodnji teden

Ministrskega kandidata najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ-ja, kar se mora po poslovniku zgoditi najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci. Zaslišanje kot tudi potrditev novega ministra v DZ-ju je torej pričakovati prihodnji teden.

Predsednik vlade kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja išče, potem ko je po izgubi zaupanja DZ-ju oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Goloba sta zmotila predvsem njen odziv in branjenje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi po tem, ko se je izkazalo, da so slovenski potrošniki zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov.

Vodenje kmetijskega ministrstva je po razrešitvi ministrice 13. oktobra lani začasno prevzel obrambni minister Marjan Šarec.