Razrešena ministrica Irena Šinko, premier Rober Golob, verjetni ministrski kandidat Vojko Adamič. Foto: BoBo/MMC RTV SLO
Razrešena ministrica Irena Šinko, premier Rober Golob, verjetni ministrski kandidat Vojko Adamič. Foto: BoBo/MMC RTV SLO

Kandidata za vodenje kmetijskega resorja je premier izbral že pred nekaj tedni, a je s predlogom za njegovo kandidaturo še počakal, ker je bil Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti zadržan v tujini.

Vojko Adamič je bil na lanskih lokalnih volitvah kandidat za župana Ivančne Gorice iz vrst največje vladne stranke, aktiven je tudi v seniorski organizaciji Gibanja Svoboda. Sicer je upokojeni major Slovenske vojske, na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je študiral zoologijo, danes pa se ukvarja z gojenjem koz.

Pereča odprta vprašanja

Ministrskega kandidata najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ-ja, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci. Zaslišanje kot tudi potrditev novega ministra je pričakovati drugi teden v januarju.

Zamenjava na čelu kmetijskega ministrstva je potrebna, ker je predsednik vlade oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Goloba je zmotil predvsem njen odziv in branjenje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi po tistem, ko se je izkazalo, da so slovenski potrošniki zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. Vodenje kmetijskega ministrstva je zatem začasno prevzel obrambni minister Marjan Šarec.

Novega ministra čaka ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, še posebej po nedavnem primeru odvzema živali in več odpoklicev živil. Med drugim bo moral nadaljevati dialog s kmeti, pri čemer bo žgoča tematika verjetno tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo čaka presoja ustavnosti.

Sorodna novica Slovenija v letu 2023: Poplave, ministrske menjave in strm padec podpore vladi

Menjave iz kvote Gibanja Svoboda

V Golobovi ministrski ekipi se je sicer v iztekajočem se letu zvrstilo več menjav, vsi na resorjih v kvoti Gibanja Svoboda. Razhajanja v pogledih s predsednikom vlade so julija letos odnesla ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki ga je jeseni nasledila Valentina Prevolnik Rupel. Po izgubi premierjevega zaupanja je vladne vrste oktobra zapustil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, nasledil ga je Jože Novak. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je po večdnevnem neuspešnem zavračanju očitkov o domnevno netransparentnem razporejanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York odstopno izjavo oktobra podala sama. Vodenje resorja je decembra prevzel Franc Props.