Svoje prve pesmi je Vodnik objavljal v zborniku Marka Pohlina Pisanice, med katerimi je bolj znana Zadovolne Krajnc, razsvetljenska hvalnica preprostemu Slovencu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Svoje prve pesmi je Vodnik objavljal v zborniku Marka Pohlina Pisanice, med katerimi je bolj znana Zadovolne Krajnc, razsvetljenska hvalnica preprostemu Slovencu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mike Tyson
Leta 1987 je takrat 20-letni Tyson postal najmlajši boksar, ki je osvojil tako WBC- kot tudi WBA- in IBF-naslov težkokatergornega prvaka. Na današnji dan ima rojstni dan. Foto: BoBo
christopher nolan
Praznuje tudi vrhunski režiser trilogije o Batmanu, Christopher Nolan. Foto: EPA
Cafu s pokalom
Brazilci so v Jokohami slavili še peti naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA
Pina Bausch
Pini Bausch je uspelo ples narediti za umetnost, ki zanima tudi širše občinstvo in ne le poznavalcev. Foto: EPA
Jicak Šamir
Več časa na mestu izraelskega premierja je od Šamirja preživel le ustanovitelj Izraela David Ben Gurion. Foto: EPA
Zemlja
V zadnjih tisoč letih se je hitrost vrtenja Zemlje upočasnjevala za približno od 1,5 do 2 milisekundi na dan. To v enem letu znese približno eno sekundo, kar je vzrok za občasno dodajanje prestopne sekunde. Foto: MMC RTV SLO

O postavitvi spomenika so razmišljali že dobra tri desetletja prej, vendar so mnogi na Kranjskem menili, da bi denarne prispevke za spomenik lahko koristneje porabili, na primer za podporo revnim šolarjem in študentom. Končno je akcija stekla in Novice so objavile: "Vodnikova podoba bo marsikomu srce mehčala in mu ljubezen do domovine navdihnila […] Spomenik bo služil Vodniku v slavo, nam v korist, našim naslednikom v vzgled, Slovanom v ponos."

Slovesnosti ob odkritju se je udeležilo nekaj tisoč ljudi iz vseh slovenskih pokrajin, prireditveni odbor pa je dobil kar 138 telegramov, med drugim tudi iz Francije, Bolgarije in Italije. Za obiskovalce so bile na takratnem Valvasorjevem trgu postavljene tri tribune; v prvih dveh vrstah so bili sedeži po petdeset krajcarjev, v preostalih po trideset. Ko je slavnostni govornik, cesarsko-kraljevi gimnazijski ravnatelj Wiesthaler, odkril spomenik, so z gradu zagrmeli topovi, več kot dvestočlanski združeni pevski zbor pa je zapel slavnostno Ipavčevo in Funtkovo kantato z naslovom Vodniku.

Po slovesnosti je bil za pomembnejše goste banket na čitalniškem vrtu, Šiškarji pa so pri Vodnikovi rojstni hiši na Jami priredili, kot je dan pozneje pisalo v časnikih, “pravo ljudsko veselico s petjem, sviranjem vojaške godbe, telovadnimi točkami in bazarjem. Brdke šišenske pevke v narodnih nošah, s pečami na glavah, so še posebno ugajale gostom, ki so se do pozne noči izvrstno zabavali na Vodnikovem rojstvenem domu". Tistega dne so izšle tudi Vodnikove Pesmi.


Leta 1651 se je z zmago Poljakov nad ukrajinskimi kozaki končala bitka pri Berestečku.

Leta 1660 je v Alburyju umrl angleški astronom, matematik in škofovski minister William Oughtred. Menda je umrl zaradi prevelikega navdušenja nad novico o glasovanju v Westminstru za obnovitev vladanja Karla II. Oughtred je leta 1622 po Napierjevi zamisli računskih palic sestavil logaritemsko računalo. Leta 1631 je uvedel znak X za oznako zmnožka. Uvedel je tudi okrajšavi sin za sinus in cos za kosinus.

Leta 1748 se je v Parizu rodil francoski astronom in grof Jacques Dominique Cassini IV., sin astronoma Césarja Francoisa Cassinija.

Leta 1749 se je na Breznici na Gorenjskem rodil slovenski slikar Lovro Janša. Bil je izredno plodovit v najrazličnejših tehnikah, medtem ko je z oljem delal le redko. Največkrat je upodabljal dejanske in umišljene krajine.

Leta 1810 se je v Cerovcu pri Ljutomeru rodil slovensko-hrvaški pesnik Stanko Vraz. Zbiral in zapisoval je ljudske pesmi.

Leta 1817 se je rodil angleški botanik in popotnik sir Joseph Dalton Hooker.

Leta 1889 so v Ljubljani odkrili spomenik pesniku Valentinu Vodniku. Bronasti kip je delo kiparja Alojza Gangla, postavili pa so ga pred licej, ki so ga po ljubljanskem potresu podrli in na njegovem mestu uredili Vodnikov trg.

Leta 1893 se je rodil vodilni vzhodnonemški politik Walter Ulbricht.

Leta 1908 je ob 7.17 po krajevnem času na ozemlje ob sibirski reki Tunguska treščilo neznano vesoljsko telo, najverjetneje komet ali kamnit asteroid.

Leta 1913 je zaradi spora o razdelitvi ozemlja, ki sta ga Srbija in Bolgarija v prvi balkanski vojni odvzeli Turčiji, Bolgarija napadla Srbijo. S tem se je začela druga balkanska vojna, ki je zelo poslabšala odnose med srbskim in bolgarskim narodom.

Leta 1926 se je v New Yorku rodil biokemik Paul Berg. Ukvarjal se je z genskim inženirstvom, opravil pa je številne raziskave nukleinskih kislin. Za svoje delo je leta 1980 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1934 je v tako imenovani noči dolgih nožev Adolf Hitler obračunal s svojimi dotedanjimi sodelavci v nacionalsocialistični stranki. Hitlerjevi elitni nacistični oddelki SS so pobili Rohma in vse vodstvo SA-ja.

Leta 1934 je umrl nemški general in zadnji nemški kancler med weimarsko republiko Kurt von Schleicher.

Leta 1941 je bila na seji vodstvenih organov Protiimperialistična fronta slovenskega naroda preimenovana v Osvobodilno fronto.

Leta 1941 sta Italija in Slovaška napadli ZSSR.

Leta 1941 je vichyjska Francija prekinila diplomatske stike z ZSSR-jem.

Leta 1945 je Francija priznala poljsko vlado nacionalne enotnosti.

Leta 1956 je v trku dveh letal nad Grand Canyonom v Arizoni, ZDA, umrlo 128 ljudi.

Leta 1960 je Belgija priznala neodvisnost Kongu, ki je bil dolga leta belgijska kolonija.

Leta 1966 se je rodil ameriški boksar Mike Tyson.

Leta 1969 je Bill Russell, eden najboljših košarkarjev vseh časov, sklenil izjemno kariero. 208 cm visoki center je z Boston Celticsi odigral 13 sezon, v katerih je zbral rekordnih 11 šampionskih prstanov.

Leta 1971 je začelo veljati 26. dopolnilo ameriške ustave, s katerim se je volilni prag znižal na 18 let.

Leta 1971 se je zaradi slabega ventila zadušila celotna posadka Sojuza 11, v katerem so bili vesoljci Viktor Ivanovič Pacajev, Georgij Timofejevič Dobrovoljski in Vladislav Nikolajevič Volkov.

Leta 1975 se je rodil nemški dirkač Ralf Schumacher. V formuli ena je debitiral leta 1997, ko je že na svoji tretji dirki v Argentini zasedel 3. mesto. Leta 1999 se je preselil k Williamsu, s katerim je osvojil vseh 6 zmag (Imola 2001, Montreal 2001, Hockenheim 2001, Kuala Lumpur 2002, Nürburgring 2003 in Magny Cours 2003). Formulo ena je zapustil leta 2007. Celotno kariero je bil precej v senci starejšega brata Michaela. Na 182 dirkah je 27-krat stal na stopničkah. Med letoma 2008 in 2012 je tekmoval v seriji DTM.

Leta 1985 se je rodil ameriški plavalec Michael Phelps. Že s 15 leti je opozoril nase na olimpijskih igrah v Sydneyju, kjer pa ni osvojil medalje. Na svetovnem prvenstvu leta 2001 je v Jokohami postal svetovni prvak na 200 m delfin, dve leti pozneje je v Barceloni osvojil štiri naslove svetovnega prvaka (200 m delfin, 200 m mešano, 400 m mešano in 4 x 100 m mešano), dvakrat pa je bil srebrn. Bil je glavni zvezdnik olimpijskih iger v Atenah, ko je bil šestkrat zlat in dvakrat srebrn. V Pekingu je leta 2008 z osmimi zlatimi olimpijskimi medaljami izboljšal rekord Marka Spitza iz leta 1972.

Leta 1991 so ob 9. uri zjutraj zatulile sirene, ki so oznanile zračni napad, saj so z letališč na Hrvaškem proti Sloveniji poletela letala JLA-ja, vendar so se kmalu obrnila in vrnila na letališča. V varaždinskem, zagrebškem in reškem korpusu je JLA oblikoval nove sile za napad na Slovenijo. Enote Teritorialne obrambe so napadle ploščad pred Karavanškim predorom, ponoči pa je bil sprejet dogovor o izročitvi predora. Zavzeli so center zvez nad Senožečami. Iz zaplenjenih tankov je bila pri Novi Gorici organizirana tankovska četa TO-ja z devetimi tanki.

Leta 1993 je španski nogometni prvoligaš Sevilla odpustil Diega Armanda Maradono, ki je bil že teden dni v domovini in mu je potekla pogodba z moštvom. Predsednik Del Mido je povedal, da so Maradono o razveljavitvi pogodbe pisno obvestili in mu v dopisu poslali tudi obrazložitev v petih točkah. Očitali so mu, da je brez razloga zapustil delovno mesto, da je po zamenjavi na tekmi z Burgosom žalil trenerja in vrgel kapetanski trak na tla, da se ni udeleževal treninga, posebno v mesecu juniju, da je imel slabe športne uspehe, ki so posledica neurejenega življenja, in da ni bil zvest klubu.

Leta 1996 je Nemčija v finalu evropskega prvenstva na stadionu Wembley z 2:1 po podaljšku premagala Češko.

Leta 1998 so nogometaši Argentine v osmini finala svetovnega prvenstva v St. Etiennu po izvajanju enajstmetrovk premagali Anglijo s 6:5. Po rednem delu in podaljšku je bilo 2:2.


Leta 1999 je Boris Becker na teniškem turnirju v Wimbledonu v osmini finala izgubil proti Avstralcu Patricku Rafterju s 3:6, 2:6 in 3:6 in s tem končal bogato kariero. Leta 1985 je na sveti travi kot sedemnajstletnik zmagal, nato pa je bil najboljši še leta 1986 in 1989. Štirikrat je izgubil finalne dvoboje.

Leta 2002 je Brazilija osvojila svoj peti naslov svetovnega nogometnega prvaka, potem ko je v Jokohami ugnala Nemčijo z 2:0.

Leta 2005 je Španija postala tretja država, v kateri so istospolne zakonske zveze zakonite.

Leta 2009 je umrla svetovno znana plesalka in velika inovatorka v plesni umetnosti Pina Bausch. V njeni karieri so bila ključna predvsem sedemdeseta leta, ko se je predstavila s koreografijami, med katerimi velja omeniti predvsem Gluckov balet Orfej in Evridika, triptih Wind von West, Der zweite Frühling, Le sacre du printemps Igorja Stravinskega. Poleg teh vrhunskih del pa se pogosto kot njena resnična mojstrovina izpostavlja Cafe Müller iz leta 1978.

Leta 2012 je po dolgi bolezni umrl Jicak Šamir, izraelski premier med letoma 1983 in 1984 ter letoma 1986 in 1992. Šamir, nekdanji vodja desničarske stranke Likud, si je pridobil sloves brezkompromisnega nasprotnika ideji samostojne palestinske države. Bolj kot iskanju kompromisa je bil naklonjen gradnji judovskih naselbin.

Leta 2012 smo, da bi čas popolnoma uskladili z vrtenjem Zemlje, dan podaljšali za eno sekundo. Sekunda je bila dodana opolnoči, s čimer je bila zadnja minuta 30. junija 2012 za sekundo daljša kot druge dni. Za določitev časa, kakršnega uporabljamo na Zemlji, je zadolžena Mednarodna služba za vrtenje Zemlje in referenčne sisteme (IERS), ki vsake pol leta ugotavlja, ali so potrebne prilagoditve. Tako imenovana prestopna sekunda se po navadi doda ali odvzame ob koncu decembra ali koncu junija, ko je to potrebno. Prva prestopna sekunda se je dodala 30. junija 1972, zadnjič pred 2012 pa se je to zgodilo leta 2008.

Leta 2013 se je na stadionu Camp Nou v Barceloni več kot 90 tisoč ljudi udeležilo prireditve Concert per la llibertat, klica k samostojnosti Katalonije.

Leta 2013 je v boju z gozdnimi požari v Yarnellu v Arizoni umrlo 19 gasilcev.