Med izpostavljenimi projekti v predstavljenem programu EPK-ja 2012 je tudi nastop Dunajske državne opere s Figarovo svatbo. Foto: Spletna stran Dunaske državne opere
Med izpostavljenimi projekti v predstavljenem programu EPK-ja 2012 je tudi nastop Dunajske državne opere s Figarovo svatbo. Foto: Spletna stran Dunaske državne opere
Suzana Žilič Fišer in Mitja Čander
Po besedah generalne direktorice Suzane Žilič Fišer (na fotografiji levo) so že vzpostavili okrepljeno sodelovanje s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor in Univerzo v Mariboru. Med drugim so se uspeli dogovoriti, da bodo imele vse šole in vrtci v Sloveniji v učnem načrtu dan EPK, kar pomeni, da bodo k projektu pritegnili najmanj 24.000 otrok. Foto: Spletna stran EPK / Borut Cvetko
Razkrita večina programa EPK

Programski direktor Evropske prestolnice kulture 2012 Mitja Čander je predstavil program, ki bo v okviru projekta Evropska prestolnica kulture prihodnje leto potekal v Mariboru in partnerskih mestih. Trenutno si izdelane tri četrtine programa, ki obsega 277 različnih projektov. Dokončno naj bi bil program znan sredi septembra.
Ambiciozno z domačimi in tujimi umetniki
Čander je znova deja, da je program "ambiciozen", in poudaril, da posega na različna polja družbe. Dogajanje bo 13. januarja odprl skupen projekt mariborske in ljubljanske opere Črne maske. Med večjimi projekti EPK-ja so Dvanajst s predavanji svetovnih intelektualcev ter gostovanja nemško-nizozemskega fotografa Ulaya, Zagrebške filharmonije z Ivom Pogorelićem, Dunajske državne opere s Figarovo svatbo in ruskega orkestra Osipov.

Zbor Carmina Slovenica pripravlja opero Urban Tribe, Jan Cvitkovič filmski projekt Omnibus, Tomaž Pandur predstavo Vojna in mir, Dušan Jovanović Funeral Fashion Show, Betontanc pa Avdicijo za življenje.

Manj zapravili le še v Litvi
"Smo na tri četrt poti. Verjamem, da smo naredili veliko, še posebej glede na okoliščine," je na predstavitvi povedal Čander. Kot je dejal, še vedno nejasne ostajajo finančna slika in lokacije, ki pa so odvisne predvsem od države in občin. Čander pričakuje, da se bodo po tritedenskem "zasluženem" dopustu, ki si ga bo vzel, te zadeve razjasnile in da bodo lahko tedaj sestavili dokončen program. Večina predstavljenih projektov je dorečena v celoti, pri preostalih pa so nekatere stvari še odprte.
Čander je povedal, da bo Maribor druga najcenejša evropska prestolnica kulture v zgodovini, manj naj bi porabili le še v Vilni. Program so zastavili v okviru 24,3 milijona evrov, kolikor jih imajo za zdaj na razpolago.
Montažna osrednja lokacija?
Največ odprtih vprašanj je pri lokacijah. Po Čandrovih besedah si želijo osrednji prireditveni prostor le za programski sklop Terminal 12, tudi če bo šlo za montažno rešitev, za preostalo pa bodo uporabili že razpoložljivo kulturno infrastrukturo ter prazne in opuščene prostore v mestu, ki so v občinski ali zasebni lasti. Za zdaj še ni znano, kje bo osrednja lokacija. Do zdaj sta propadli že ideji za gradnjo novega kulturnega središča Maks in obnovo nekdanje tovarne TVT Boris Kidrič.
Program bo v petek obravnaval programski svet zavoda Maribor 2012, ki je glavni pristojni za vsebinski del EPK-ja. Svet zavoda EPK-ja se je z njim seznanil že v torek in ga z nekaj manjšimi pripombami tudi podprl. Zavod Maribor 2012, ki trenutno šteje 26 zaposlenih in 53 zunanjih sodelavcev, bo medtem nadaljeval promocijo, za katero so sredstva sicer zelo omejena, in vključevanje čim več zainteresiranih strani v projekt.

Razkrita večina programa EPK