Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Podjetja in obrtniki bi radi prepeljali kar največ blaga z najmanjšimi stroški, po možnosti še s scenarijem dostave v kakšno mestno ulico. Proizvajalci vozil so se temu primerno odzvali in pripravili kategorijo večjih lahkih gospodarskih vozil. S številnimi različicami, pogonskimi možnostmi in sodobnimi asistenčnimi sistemi, je Volkswagen Crafter prilagojen zelo različnim skupinam uporabnikov v prevozniškem, obrtniškem, servisnem, gradbenem in gozdarskem sektorju ter za posebne namene. Samo lani je prejel dva prestižna naziva, in sicer Mednarodni dostavnik leta 2017, postal pa je tudi slovenski Dostavnik leta 2017.

Crafter je na voljo v štirih osnovnih modelih v treh dolžinskih (5,98, 6,83 in 7,39 metra) in treh višinskih izvedbah ter z dvema različnima medosnima razdaljama. Iz štirih osnovnih različic lahko nastane 69 različnih izvedb. Največji Crafter z zaprtim tovornim prostorom lahko sprejme do 18,4 kubičnega metra tovora, najzmogljivejši pa vozi tovor do skupne mase 5,5 tone oziroma povedano drugače – najdaljši Crafter lahko sprejme devet kontejnerskih vozičkov, srednje dolga izvedba pa šest evro palet. Sodobni turbodizelski motorji so pojem varčnosti in prijaznejši okolju (dosegajo standard Euro 6), sodelujejo pa bodisi s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Čeprav je Crafter med dostavniki pravi orjak, med vožnjo kaže presenetljivo podobne vozne lastnosti kot osebni avtomobili, je namreč zelo lahkotno vodljiv, za zahtevnejše vozne razmere je na voljo tudi različica s štirikolesnim pogonom 4MOTION. Kot edini v svojem razredu premore tudi »digitalnega pomočnika« za polsamodejno parkiranje s priklopnikom, ki deluje v navezi s senzorji in kamero.

Za uporabnike gospodarskih vozil so zelo pomembni operativni in vzdrževalni stroški, Crafter pa vključuje podaljšano jamstvo do četrtega leta oziroma do 120.000 prevoženih kilometrov. Izbira dostavnika torej hitro postane precej enostavna, kajne? Več na www.vw-gospodarska.si