Zgago lahko lajšamo tudi z zdravili brez recepta. Preprečimo pa jo lahko zgolj tako, da spremenimo življenjske navade. Foto:
Zgago lahko lajšamo tudi z zdravili brez recepta. Preprečimo pa jo lahko zgolj tako, da spremenimo življenjske navade. Foto:

in v žlički, ki nastane zaradi vračanja kisle želodčne vsebine v požiralnik (gastroezofagealni refluks). Požiralnik (ezofagus) je gibka mišična cev, ki povezuje žrelo in želodec. Prične se v vratu in poteka skozi prsni koš in skozi odprtino (hiatus) v preponi v trebušno votlino. Njegova naloga je, da potiska hrano proti želodcu. Na spodnjem koncu požiralnika je krožna mišica zapiralka, ki preprečuje, da bi se hrana iz želodca vračala nazaj v požiralnik. V želodcu so številne žleze, ki izločajo želodčno kislino in encime, ki sodelujejo pri prebavi. Vsebuje pa tudi žleze, ki izločajo sluz, ki deluje kot zaščita pred prebavnimi encimi, da želodec ne prebavi samega sebe. Požiralnik nima takšne zaščite, zato v primeru vračanja kisle želodčne vsebine v požiralnik povzroči vnetje in poškodbe sluznice v požiralniku.

Osnovna vzroka za vračanje kisle želodčne vsebine v požiralnik sta ohlapnost požiralnikove spodnje mišice zapiralke in povečano izločanje želodčne kisline.

Nekatere vrste hrane pospešujejo izločanje želodčne kisline: alkohol, kava, gazirane pijače, pekoče začimbe, čebula, česen, kisla zelenjava (paradižnik), kislo sadje (grenivka, pomaranča, ananas) in kisli sadni sokovi.

Na ohlapnost mišice zapiralke vpliva kajenje in uživanje mastne hrane. Zvišan tlak v trebušni votlini, ki je posledica nosečnosti ali debelosti, lahko še dodatno poveča zatekanje želodčne vsebine v požiralnik ali celo povzroči razvojhiatusne kile, pri kateri je del želodca premaknjen skozi odprtino v preponi v prsni koš.

Nekatera zdravila (acetilsalicilna kislina in nesteroidna protivnetna zdravila) lahko sprožijo zgago.

Zgaga se lahko kaže kot pekoča bolečina za prsnico in v žlički, lahko se širi tudi v žrelo. Čutimo jo lahko tudi kot krč ali kot občutek tujka v grlu. Kadar želodčna kislina draži grlo lahko povzroči celo hripavost in kašelj. Zgaga se poslabša po obrokih, v ležečem položaju in kadar nosimo oblačila ozka v pasu.

Zgago lahko preprečimo tako, da spremenimo življenjske navade. Jesti moramo manjše obroke večkrat dnevno. Nikoli ne smemo jesti tik pred spanjem. Izogibati se moramo hrane in pijače, ki pospešujejo nastanek zgage. Opustiti moramo kajenje. Nikoli se ne smemo uleči takoj po obroku. Spimo z dvignjenim vzglavjem. Izogibamo se nošenju oblačil, ki so tesna v pasu in v predelu trebuha.

V lekarni lahko kupimo zdravila brez recepta za lajšanje zgage. Takšna zdravilna učinkovina je ranitidin, ki zavira zvečano izločanje želodčne kisline iz celic želodčne sluznice in s tem odstrani vzrok težav. Zmanjšuje osnovno dnevno in nočno izločanje želodčne kisline in izločanje, ki ga spodbudijo hrana ter nekatere druge snovi. Ranitidin deluje 12 ur, torej deluje cel dan ali celo noč. Pomembno je, da začne delovati zelo hitro po zaužitju hrane. Za preprečevanje zgage, ki jo povzroča uživanje hrane in pijač je potrebno zaužiti tableto, ki vsebuje ranitidin pol ure do eno uro pred jedjo ali pijačo.

Če se težave po sedmih dneh jemanja zdravila ne izboljšajo, je potrebno obiskati zdravnika. Možno je namreč, da je vzrok vaših težav resnejše obolenje prebavil. Bolečina za prsnico pa je tudi lahko znak srčnega ali pljučnega obolenja.

Ravno tako morate takoj k zdravniku, če težko požirate, bruhate kri, imate črno blato, nepričakovano hujšate ali ste slabokrvni.