Čebele umirajo na območjih, posejanih z oljno ogrščico, vendar ne izključno, je v soboto povedal prvi mož čebelarske zveze Boštjan Noč. Foto: MMC RTV SLO
Čebele umirajo na območjih, posejanih z oljno ogrščico, vendar ne izključno, je v soboto povedal prvi mož čebelarske zveze Boštjan Noč. Foto: MMC RTV SLO

Velika verjetnost je ta, da je prišlo do vnosa klotianedina ob setvi koruze na sosednja polja ogrščice in druge cvetoče kmetijske rastline.

Inšpektor Primož Marolt
Za pomor čebel kriv insekticid

Že več kot teden dni pomurske čebelarje begajo množični pomori čebel, ki se dogajajo na različnih koncih pokrajine. Zdaj sta izgubo prijavila čebelar v Dolnji Bistrici, ki mu je v 33 panjih umrla velika večina čebel, in čebelar, ki ima panje v Brezovcih in je v 34 čebeljih panjih izgubil tretjino čebel.

V obeh primerih sta ob policistih na kraj dogodka prišla tudi kmetijski inšpektor in strokovna sodelavka Nacionalnega veterinarskega inštituta. Vzrok pomora bo pokazala analiza umrlih čebel, prav tako še ni znana materialna škoda.

Preverili bodo pravilno sajenje koruze
Na ministrstvu za kmetijstvo so razkrili prve rezultate analiz in pregledov na terenu, ki kažejo, da je za pomore kriv klotianidin, ki ga najdemo na semenu koruze. Uporablja se proti talnim škodljivcem. Zato bodo inšpektorji v prihodnjih dneh preverjali izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja.

Kmetje so namreč v tem obdobju sejali na suhih tleh in v vetrovnih vremenskih razmerah, zato bi insekticid lahko zaneslo tudi na sosednja polja, kjer že cvetijo druge rastline. Čebele bi se lahko zastrupile, ko so nabirale cvetni prah na polju s cvetočo ogrščico.

Seme koruze, ki je lahko v prometu v Sloveniji, mora biti po besedah ministrstva obravnavano in obdelano v skladu s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev ter pravilnikom o kakovosti semena žit. Zdaj bodo tako ugotavljali skladnost kakovosti semena koruze in preverjali spoštovanje dobre kmetijske prakse pri sajenju koruze.

Pogovor v TV Dnevniku z inšpektorjem Primožem Maroltom:

Je klotianidin pesticid, ki je prepovedan?
Klotianidin ni prepovedan, je dovoljen pri dodelavi semena koruze, vendar pod pogojem, da ga uporabljajo pooblaščene organizacije pri dodelavi semen koruze za setev.
To je pesticid, ki se verjetno uporablja po vsej Sloveniji, zakaj je tako škodljiv le v Prekmurju?
V Prekmurju je šlo za sosledje nekaj dogodkov - sušno vreme, ki je tudi ob primerni sejalnici lahko zaneslo ta strupen oblak na druga polja, pa tudi setev je bila v Pomurju dva tedna prej kot po navadi. Vse to je pripeljalo do tega.

Kaj svetujete kmetom in čebelarjem?
Komunikacijo. Vsi čebelarji, ki imajo premične čebelnjake, naj se posvetujejo s kmetovalci, kdaj se uporabljajo pesticidi, pridelovalci pa morajo pesticide uporabljati v skladu s pravili.


Minister Židan: Krivce je treba kaznovati
Regijo sta zaradi teh dogodkov konec prejšnjega tedna obiskala kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič. "Ko izvemo, kaj je vzrok, želimo izvedeti, kdo je krivec, in krivca tudi kaznovati," je poudaril minister Židan.

Posledice teh pomorov bodo namreč večplastne. Če ne bo čebel, ki bi oprašile poljščine, bodo namreč brez pridelka ob čebelarjih ostali tudi kmetje. O podobnih težavah poročajo tudi iz Madžarske.

Velika verjetnost je ta, da je prišlo do vnosa klotianedina ob setvi koruze na sosednja polja ogrščice in druge cvetoče kmetijske rastline.

Inšpektor Primož Marolt
Za pomor čebel kriv insekticid