V vseh primerih bo vzrok pokazala analiza poginulih čebel. Foto: Čebelarska zveza Slovenije
V vseh primerih bo vzrok pokazala analiza poginulih čebel. Foto: Čebelarska zveza Slovenije
Poginilo več čebeljih družin

O poginu čebel pri Murski Soboti, kjer sta imela čebelarja skupaj 300 panjev, so policisti obvestili tudi veterinarskega in kmetijskega inšpektorja, ki sta pri ogledu nudila strokovno pomoč. V Dolgi vasi se je zgodil večji pomor čebel, v Gornji Radgoni pa manjši.
V vseh primerih bo vzrok pokazala analiza poginulih čebel. Če bo analiza pokazala, da je bil pogin posledica uporabe kemičnih sredstev, bodo policisti zoper storilca podali kazensko ovadbo.

Ob vse več primerih pomorov čebel v zadnjih letih v Čebelarski zvezi Slovenije opozarjajo vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev, naj te uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. Pred načrtovano uporabo sredstev naj natančno preberejo priložena navodila, saj je na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele.
Čebelam načeloma škodijo vsi insekticidi, kar je označeno tudi na etiketah. Uporabnike pozivajo, naj sredstva uporabljajo v najnižjih priporočenih odmerkih, uporabljajo naj čebelam čim manj nevarne pripravke, škropijo naj v večernih urah ali ponoči, ko so čebele že v panjih, pred škropljenjem pa naj pokosijo podrast v sadovnjaku ali vinogradu. Policisti namreč sumijo, da so za zadnje pomore čebel kriva fitofarmacevtska sredstva.

Poginilo več čebeljih družin