Pristojne službe bodo izvajale poostren nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Foto: Čebelarska zveza Slovenije
Pristojne službe bodo izvajale poostren nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Foto: Čebelarska zveza Slovenije
Pomor čebel v Pomurju

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič so obiskali prizadete čebelarje v Pomurju, kjer se v zadnjih dneh dogaja obsežen pomor čebel.

Noč, Židan in Dragar Milanovičeva so namreč ugotovili, da čebele še kar umirajo. Kot je povedal Noč, se krog prizadetih čebelarjev širi, o pomorih za zdaj poroča že 19 čebelarjev s skupno več kot 1.000 panji, kar predstavlja več kot deset odstotkov pomurskih čebel.

Žarišča so večinoma okoli polj z oljno ogrščico
Pri tem po Nočevih besedah veliko žarišč, s katerih čebelarji poročajo o pomorih, pristojne inšpekcije še niso obiskale. O težavah poročajo tudi iz Madžarske. Večinoma gre za območja, posejana z oljno ogrščico, vendar ne izključno, je povedal prvi mož čebelarske zveze. V vsakem primeru gre za novo razsežnost, saj so doslej pomori trajali dan, dva, zdaj pa pri istih čebelarjih trajajo že več dni zapored, je dejal Noč.

Okrepljen inšpekcijski nadzor
Minister Židan je zato naročil pristojnim službam, da okrepijo svoje nadzorne dejavnosti, veterinarski strokovnjaki pa bodo v prihodnjih dneh pomagali čebelarjem. Da bi se ugotovili razlogi za pomor čebel, je Židan pristojne službe pozval, naj čim prej predstavijo rezultate analiz vzorcev. Minister je odredil tudi, da se vzamejo dodatni vzorci tal in vode ter drugi vzorci, s katerimi bi lahko ugotovili, kaj je razlog za pomore. Dogovor je, da bodo rezultati analiz znani v ponedeljek.

Brez rezultatov analiz je namreč po Nočevih pojasnilih težko kazati s prstom na kogar koli. Možnosti sta po njegovem mnenju dve - ali gre za nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev ali pa za sistemsko napako.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v povezavi s pomori čebel v Pomurju že izdalo opozorilo vsem uporabnikom fitofarmacevtskih sredstev, da pri njihovi uporabi upoštevajo vsa opozorila in omejitve, ki so navedene na etiketi, še posebej tista o varovanju čebel. Pristojne službe ministrstva bodo izvajale tudi poostren nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev.

Pomor čebel v Pomurju