Za Komunalno podjetje Logatec, Komunalo Trebnje, CEROD Novo mesto in Komunalno podjetje Ormož so odločbe že pravnomočne in zato tam odlagališča ne smejo več obratovati. Foto: MMC RTV SLO
Za Komunalno podjetje Logatec, Komunalo Trebnje, CEROD Novo mesto in Komunalno podjetje Ormož so odločbe že pravnomočne in zato tam odlagališča ne smejo več obratovati. Foto: MMC RTV SLO

Arso je izdal negativne odločbe za Komunalno podjetje Ormož, Komunalno podjetje Ilirska Bistrica, Javno komunalno podjetje Tržič, Javno podjetje Komunalno podjetje Logatec, Komunalo Nova Gorica, Javno podjetje Komunala Laško, Javno komunalno podjetje Grosuplje, podjetje za gospodarjenje z odpadki Čisto mesto Ptuj, Komunalo Trebnje, CEROD Novo mesto in Javno podjetje za komunalne storitve Rogaška Slatina.

Za Komunalno podjetje Logatec, Komunalo Trebnje, CEROD Novo mesto in Komunalno podjetje Ormož so odločbe že pravnomočne in zato tam odlagališča ne smejo več obratovati. Preostala še čakajo na odločitev upravnega sodišča.

Gregorič: To pomeni kopico težav
Direktor javnega podjetja Komunalno podjetje Logatec Marjan Gregorič je za STA poudaril, da za njih to pomeni kopico težav, predvsem z odvozom mešanih komunalnih odpadkov, saj ne vedo, kam jih bodo odvažali. "Če odpadke iz vseh deponij, ki niso dobila podaljšanja, seštejemo, je to na leto po oceni 140.000 ton," je opozoril.

Pojasnil je, da so se "stvari za tiste uradnike, ki niso pohiteli z odločanjem, lahko odločale po uredbi iz julija lani, tisti, ki so pohiteli, pa po stari uredbi, ki je bolj neugodna". Dejal je, da bi po novi uredbi tudi v Komunalnem podjetju Logatec lahko pridobili dovoljenje za odlaganje odpadkov do vključno leta 2015.

"Isto ministrstvo znotraj ne ve, kaj počenja. Nova uredba se je pripravljala, da bi tem, ki bi odlagali do konca leta 2015, olajšala pogoje," je poudaril Gregorič in dodal, da bodo zdaj vložili vlogo za okoljevarstveno dovoljenje. "Za to bomo imeli verjetno velike muke in nimamo veliko upanja, da bi uspeli," je dejal.

Ministrstvu naj bi po njegovih besedah predlagali spremembo uredbe, in sicer tako, da bi negativne odločbe razveljavili in odločali po novi uredbi, ker po tej uredbi precej odlagališč izpolnjuje pogoje. Za odvažanje odpadkov se bodo zdaj poskušali dogovoriti z drugimi odlagališči. "Dejansko pa mora za odpadke na koncu poskrbeti država. Če na odlagališčih ne bomo mogli odlagati, če občine ne bodo našle odlagališč, bo država morala za to poskrbeti in naj o tem razmišljajo," je bil kritičen.

Gregorič ob tem opozarja, da ni regijskih odlagališč, sežigalnic in ni centrov za obdelavo odpadkov ter da so to vse zadeve, za katere je država obljubljala, da bodo narejene. Dodal je, da bodo na koncu prisiljeni odpadke pripeljati pred okoljsko ministrstvo, saj jih nikamor drugam ne bomo mogli.

V petek novinarska konferenca ministrstva za okolje
Komunalnemu podjetju Logatec je upravno sodišče izdalo pravnomočno odločbo 9. januarja, a, kot je pojasnil Gregorič, odlagališča ne bodo zaprli, dokler jim ga ne bodo zaprli z inšpekcijsko odločbo.

Na vprašanja, ki se pojavljajo v povezavi z nadaljnjim odlaganjem odpadkov v Sloveniji, bodo v petek ob 9. uri na novinarski konferenci odgovarjali generalna direktorica direktorata za okolje Barbara Avčin Tržan, generalni direktor direktorata za javne službe in investicije Bojan Dejak ter generalni direktor Arsa Silvo Žlebir.