Foto:
Foto:
Nevarni prašni delci v zraku

Na Agenciji RS za okolje pojasnjujejo, da imajo pozimi na povišane koncentracije delcev PM10 velik vpliv slabše vremenske razmere oz. šibki vetrovi in temperaturni obrati, ki so značilni tudi za letošnji november. Temperaturni obrat se v osrednji in vzhodni Sloveniji ni razkrojil že teden dni.

Vsebnost trdih delcev v zraku je povišana že od 7. novembra oz. od takrat, ko je padla temperatura zraka in se je začela kurilna sezona, je za MMC povedala Tanja Bolte, vodja sektorja za kakovost zraka na Arsu. "Koncentracije so še vedno visoke. Vsako leto je enako," je še dodala.

"Bolniki z boleznimi dihal naj se ne zadržujejo na prostem"
Na Arsu stabilno vreme s temperaturnim obratom pričakujejo še vsaj do konca novembra, onesnažen zrak je predvsem v mestnih središčih. Prehodno bo sicer vzhodni veter v sredo in četrtek nekoliko premešal ozračje, zato lahko za krajši čas pričakujemo izboljšanje kakovosti zunanjega zraka.

V dneh, ko koncentracije delcev PM10 presežejo predpisano mejno vrednost, Arso odsvetuje daljše zadrževanje na prostem bolnikom z boleznimi dihal, to so bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, astmatiki, bolniki z akutnimi vnetji dihal in bronhitisom. Prav tako daljše zadrževanje na prostem odsvetujejo tudi bolnikom z boleznimi srca in ožilja, še posebej tistim, ki imajo koronarno bolezen srca.

Evropska komisja sprožila postopek proti Sloveniji
Evropska komisija je marca lani proti Sloveniji sprožila postopek na Sodišču EU-ja zaradi nespoštovanja okoljske zakonodaje v povezavi s kakovostjo zraka glede koncentracije nevarnih grobih delcev v zraku, imenovanih PM10. Nato pa je dodatno julija in novembra lani Slovenijo in še nekatere druge članice EU-ja pozvala, naj svojo zakonodajo uskladijo z evropskimi pravili o kakovosti zraka. Evropsko direktivo o kakovosti zraka bi države članice morale prenesti v nacionalno zakonodajo pred 11. junijem lani.

Nevarni prašni delci v zraku