Prvi teden poletja bo kopalni, pravi Gregorčič. Foto: BoBo
Prvi teden poletja bo kopalni, pravi Gregorčič. Foto: BoBo

Zanesljivih napovedi o tem, kako vroče bo letošnje poletje, sicer ni mogoče podati, po Gregorčičevih besedah pa vseeno obstaja okoli 40-odstotna možnost, da bo to poletje nadpovprečno toplo. Po drugi strani je možnost hladnega poletja samo 25-odstotna, je povedal. Nekoliko višje temperature bodo v Sloveniji nastopile po 28. juniju, po tem pa naj bi se vročina stopnjevala.

Za zadnja poletja je sicer značilno, da temperature presegajo 35 stopinj Celzija ali več. Poleti leta 2013 je bilo v Ljubljani takšnih rekordnih 11 dni, lani pa so temperature v prestolnici dosegle 35 stopinj Celzija samo enkrat.

Običajno sicer poletje ocenjujemo po vročih dnevih, ko se termometri povzpnejo na vsaj 30 stopinj Celzija, je pojasnil Gregorčič. Lani je bilo takih dni 15, kar je štiri manj od klimatološkega povprečja. Je bilo pa veliko več vročih dni leta 2012 in 2013. Rekordno sicer še vedno ostaja poletje 2003, ko je bilo v Ljubljani 52 vročih dni.

Morje se je medtem letos že ogrelo do ugodnih 25 stopinj Celzija, vendar temperature lahko nekoliko zanihajo, če zapiha burja. Gregorčič je ob tem še dodal, da bo prvi poletni teden kopalni, morje pa bo imelo okoli 23 ali 24 stopinj.