Avtocestno omrežje bo ob koncu projekta opremljeno s polnilnicami na razdalji približno 50 kilometrov. Foto: Volkswagen
Avtocestno omrežje bo ob koncu projekta opremljeno s polnilnicami na razdalji približno 50 kilometrov. Foto: Volkswagen
Ford focus electric
Vse polnilnice imajo nadstandardno tehnologijo in bodo kompatibilne z večino električnih vozil na trgu. Foto: MMC RTV SLO

Gre za projekt ministrstva za infrastrukturo in sistemskega operaterja za distribucijo električnega omrežja (SODO), ki je sofinanciran iz evropskih sredstev, lotili pa so se ga v sodelovanju z Darsom, Petrolom in družbo OMV. Projekt je del srednjeevropskih Zelenih koridorjev. Tako bo na Slovaškem, v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji in na Hrvaškem postavljenih 115 hitrih polnilnic za električna vozila, na katerih po zagotovljena interoperabilnost in omogočen sistem gostovanja (roaminga), je pojasnil direktor SODO-a Matjaž Vodušek.

"Prazne baterije električnih avtomobilov z zmogljivostjo od 18 do 24 kilovatnih ur se na hitrih polnilnicah do vsaj 80-odstotne zmogljivosti napolnijo v dobre pol ure," je dejal Vodušek in dodal, da je projekt sam vreden dva milijona evrov, od tega bodo 1,38 milijona evrov vložili sami, preostalih 620.000 evrov pa so pridobili iz evropskih sredstev.

V naslednjih dveh mesecih bodo postavili polnilnice še na avtocestnih počivališčih v Radovljici, Voklem, Grabonošu, Dravskem polju, Dobrenju, na Lomu, Ravbarkomandi, v Šempasu, Starinah, Lukovici, na Ravnah, Griču in Barju.

Polnilnica vsakih 50 kilometrov
Avtocestno omrežje bo ob koncu projekta opremljeno s polnilnicami na razdalji približno 50 kilometrov, kar bo omogočilo dobro pokritost in možnost uporabe slovenskih avtocest tudi z električnimi vozili, je dejal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Po njegovih besedah se bo s takšno opremljenostjo Slovenija uvrstila v sam vrh evropskih držav.

Danes odprti hitri polnilnici omogočata hkratno polnjenje dveh električnih vozil, plačilo storitve polnjenja pa bo uporabnikom omogočeno z uporabniško kartico, za katero bo uporabnik imel sklenjeno pogodbeno razmerje s ponudnikom storitev na polnilni infrastrukturi SODO-a. Drugim uporabnikom pa bo na voljo predplačniška kartica, ki jo bodo lahko kupili na vseh 26 lokacijah hitrih polnilnic.

Vse polnilnice imajo nadstandardno tehnologijo in bodo zagotavljale združljivost z večino električnih vozil na trgu. Uporabnikom bodo omogočale polnjenje z močjo 50 kilovatov DC in hkrati 43 kilovatov AC.