V akciji, ki je trajala skoraj šest ur, je sodelovalo več kot 20 potapljačev. Foto: Reuters
V akciji, ki je trajala skoraj šest ur, je sodelovalo več kot 20 potapljačev. Foto: Reuters

"Kljub reševalni operaciji beluge z žalostjo sporočamo, da je kit umrl," je na Twitterju zapisal prefekt departmaja Calvados. Zaradi odpovedi dihal na poti proti Rokavskemu prelivu so ga morali veterinarji uspavati.

Že pred reševalno akcijo so opozarjali, da operacija vrnitve kita v morje ni brez tveganj, saj je bil kit oslabljen in pod stresom.

Belugo, zaščiteno vrsto, ki jo običajno najdemo v hladnih arktičnih vodah, so namestili v hladilni tovornjak in ga nameravali prepeljati na obalo, kjer so reševalci pripravili bazen z morsko vodo v pristanišču Ouistreham v Rokavskem prelivu. Tam naj bi kita tri dni opazovali in zdravili, preden bi ga izpustili na odprto morje.

Belega kita so v Seni prvič opazili v torek prejšnji teden. Obtičal je pri zapornici Saint-Pierre-la-Garenne, približno 70 kilometrov severozahodno od Pariza. Njegovo zdravstveno stanje se je nato poslabšalo, saj ni želel jesti.

Zanimanje za usodo beluge se je razširilo daleč prek meja Francije, kar je povzročilo velik pritok finančnih donacij in druge pomoči naravovarstvenih skupin in posameznikov.

Redka potovanja na jug

Beli kiti oziroma beluge se jeseni selijo iz Arktike, da bi se nahranili, vendar pa se le redko odpravijo tako daleč na jug. Po navedbah oblasti v departmaju Eure beluge včasih odplavajo tudi južneje kot običajno in lahko začasno preživijo tudi v sladki vodi. Po podatkih francoskega observatorija Pelagis, ki je specializiran za morske sesalce, je najbližja populacija belug pri otočju Svalbard severno od Norveške.

Prvič je beli kit v Franciji zašel leta 1948, ko ga je iz ustja reke Loare potegnila ribiška mreža. Konec maja letos pa so v Seni med mestoma Le Havre in Rouen našli mrtvega kita ubijalca, bolj znanega kot orko, ki tehnično sicer spada v družino delfinov. Žival je obtičala v reki in se kljub poskusom pristojnih organov, da bi jo usmerili proti oceanu, tja ni zmogla vrniti.

Belugo so morali reševalci uspavati