Ribiči shranijo le plavut morskega psa, njegovo telo pa odvržejo nazaj v morje, in sicer zato, da prihranijo tovorni prostor. Foto: EPA
Ribiči shranijo le plavut morskega psa, njegovo telo pa odvržejo nazaj v morje, in sicer zato, da prihranijo tovorni prostor. Foto: EPA
Juha iz morskega psa
Juha iz morskega psa je na Kitajskem kulinarična specialiteta. Foto: EPA

Poročilo o uboju morskih psov, ki se giblje med 63 in 273 milijonov na leto, so raziskovalci objavili v Journal Marine Policy, "zagotovo pa je 100 milijonov številka, ki predstavlja neko povprečje", meni raziskovalec z univerze Stony Brook University v New Yorku Demian Chapman.

Strah, da bi določene vrste morskih psov izumrle, je vse večji
Čeprav se število ujetih morskih psov med letoma 2000 in 2010 ni drastično spremenilo (giblje se med 97 in 100 milijonov morskih psov), avtorji raziskave menijo, da so ribiči zgolj spremenili lokacijo lova, da lahko zadostijo noremu povpraševanju kupcev.

"Morske pse vlečemo iz morja s takšno hitrostjo, da se nimajo niti časa razmnoževati," je dejal Chapman. Morski psi namreč spolno zelo pozno dozorijo (tudi pri dvajsetih letih) in imajo malo mladičev, zato populacija potrebuje veliko časa, da si opomore.

Uživanje hrbtne plavuti celo nevarno
Hrbtna plavut morskih psov je na Kitajskem zelo zaželena, saj jo uporabljajo za juho, ki sicer nima nikakršne hranilne vrednosti. Nutricisti celo menijo, da je dolgoročno uživanje te juhe škodljivo za zdravje, saj hrbtna plavut morskega psa vsebuje velike količine živega srebra.

Nekatere države, kot so Kanada, ZDA in države Evropske unije, so poskušale lov na morske pse zaradi njihove hrbtne plavuti prepovedati z zakonom, a žal neuspešno.

Konvencija Citesa v Bangkoku
Morda se bo kakšen premik zgodil v nedeljo, ko bo 178 predstavnikov držav na Konvenciji o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Cites) v Bangkoku razpravljalo o predlogu regulative trgovine s petimi ogroženimi vrstami morskih psov.
Na zadnji konvenciji leta 2010 za sprejem omenjenega ukrepa ni bila zbrana potrebna dvotretjinska večina, ki pa naj bi jo podpornikom zakona tokrat uspelo zbrati.