Težave spet povzročajo tovornjaki, ki niso ustrezno opremljeni. Foto: TV Slovenija/Barbara Renčof
Težave spet povzročajo tovornjaki, ki niso ustrezno opremljeni. Foto: TV Slovenija/Barbara Renčof
Ledene sveče
Občutek mraza stopnjujeta severovzhodni veter in burja. Foto: BoBo
Mraz in burja pogubna za rastline
Oranžni alarm zaradi vetra

Hud mraz bo vztrajal do četrtka, v večjem delu Slovenije bodo osrednje dnevne temperature pod -7 stopinj Celzija, občutek mraza pa bosta še stopnjevala severovzhodni veter in burja na Primorskem.

Najmočnejši sunki burje bodo ponekod v ponedeljek presegali hitrost 100 kilometrov na uro.


Zaradi burje oviran promet
Močan veter ovira promet v delih Pomurja, na Gorenjskem in na Primorskem. Na Primorskem je hitrost vožnje med Uncem in Senožečami zaradi slabih vremenskih razmer znižana. Tudi na širšem območju Postojne in tudi drugje po Sloveniji veter dela snežne nanose. Zaradi slabe vidljivosti in nanosov je promet oviran na cestah Postojna–Razdrto, Postojna–Pivka in Pivka–Parje. Na izvozu Postojna je zaradi zdrsov dveh tovornih vozil nastal zastoj.

Zaradi zaprtega predora Kastelec na primorski avtocesti je promet preusmerjen na vzporedno cesto med Kastelcem in Kozino, na hitri cesti Razdrto–Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo pa je zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Za omenjena vozila velja prepoved vožnje tudi na regionalni cesti Podnanos–Manče–Vipava.

Zaradi snežnih nanosov je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na regionalni cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič.

Za priklopnike in polpriklopnike pa je prepovedan promet tudi na Hrvaškem, in sicer na mejnih prehodih Babno Polje, Petrina in Metlika, poroča prometnoinformacijski center.

Kanin ne obratuje
Zaradi močnega vetra ne obratujejo naprave na smučišču Kanin.

Zelo mrzlo do četrtka
Napovedanih povprečnih -7 stopinj Celzija je okoli 10 stopinj manj, kot je izmerjeno povprečje za konec februarja. Najhladneje naj bi bilo v sredo, ko se bodo temperature spustile tudi pod -15 stopinj Celzija. V četrtek naj bi mraz popustil, napoveduje Arso.

Podobno mrzlo je bilo nazadnje januarja lani, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji pa kažejo, da tako mrzli dnevi v tem delu leta, ob prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopijo nekajkrat na stoletje.

Mraz in burja pogubna za rastline
Oranžni alarm zaradi vetra