Največ sveč Slovenci porabimo okoli 1. novembra in med decembrskimi prazniki. Foto: MMC RTV SLO
Največ sveč Slovenci porabimo okoli 1. novembra in med decembrskimi prazniki. Foto: MMC RTV SLO
Ekoutrinki

Polivinilkloridni materiali so izredno obstojni. Z dolgotrajno razgradnjo in škodljivimi emisijami klora v primeru vžiga negativno vplivajo na okolje. Najboljše ravnanje z njimi je tako recikliranje. Vosek ločijo od plastike. Pokrovček dajo v metalurgijo, plastiko v tujino, iz ohišja v plastiki se lahko pridelajo sekundarne surovine, vosek pa dobijo izdelovalci sveč nazaj.

Sveč največ porabimo prav v času 1. novembra in decembrskih praznikov. Slovenci smo pri porabi sveč skupaj s Poljaki in Avstrijci svetovni rekorderji. Letos smo tako zbrali skoraj 600 ton odpadnih sveč.

Kako v Plastkomu predelajo sveče in kakšni so praznični običaji, ki vključujejo tudi sveče, na Poljskem, boste več izvedeli v oddaji Ekoutrinki ob 19.40 na TV SLO 1.

Previdno pri ravnanju s svečami
Pred praznično uporabo sveč ni odveč opozoriti tudi na previdnost pri nakupu in uporabi sveč. Sveče, ki so bile izdelane na Kitajskem pogosto v vrvici vsebujejo svinec, ki je, ko gori, izjemno strupen, zato naj ga vaše sveče ne vsebujejo. Poleg tega je treba sveče prižigati pod nadzorom in jih nikoli pustiti brez nadzora.

Ekoutrinki