Iz nekaterih držav poročajo tudi o 50-odstotnem zmanjšanju števila čebel od leta 2003, je opozoril Pogačnik. Foto: EPA
Iz nekaterih držav poročajo tudi o 50-odstotnem zmanjšanju števila čebel od leta 2003, je opozoril Pogačnik. Foto: EPA
Čebelnjak
Na ministrstvu so opozorili na pomembnost ugotavljanja vzrokov za propadanje in izginjanje čebeljih družin. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu za kmetijstvo so za MMC pojasnili, da besedilo, ki ga je minister predlagal na zasedanju sveta kmetijskih in ribiških ministrov, izraža zaskrbljenost in zavedanje o preteči ogroženosti čebele kot živalske vrste, ki s svojimi lastnostmi in delovanjem v naravi med drugim skrbi za opraševanje mnogih kmetijskih rastlin in tako pomembno vpliva na stopnjo prehranske varnosti evropskih državljanov.

Na ministrstvu so opozorili na pomembnost ugotavljanja vzrokov za propadanje in izginjanje čebeljih družin, prav tako pa je treba v prihodnje ohranjati skupno politiko podpore čebelarskemu sektorju. Kmetijsko ministrstvo je s predlogom o ogroženosti čebele kot živalske vrste želelo opozoriti na to živalsko vrsto kot na vrsto, ki potrebuje posebno skrb in zaščito.

Kaj pomeni status ogrožene živalske vrste?
V Sloveniji je na rdečem seznamu ogroženih skoraj 300 živalskih vrst, vendar pa se seznam nenehno spreminja. Zadnji uradni podatki izhajajo iz leta 2002, ko je bil sprejet Pravilnik o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v rdeči seznam, katerega priloga je tudi seznam ogroženih vrst.

Ogrožene živalske vrste so tiste, za katere ugotovimo, da se njihova številčnost zmanjšuje ali da obstaja možnost, da na določenem območju delno ali v celoti izgine. Poznamo različne stopnje ogroženosti (izumrla vrsta, domnevno izumrla vrsta, prizadeta vrsta, ranljiva vrsta, redka vrsta, vrsta zunaj nevarnosti, neopredeljena vrsta in premalo znana vrsta).

Država mora tako za ogrožene vrste zagotoviti ustrezno varstvo. Treba je zavarovati ogrožene vrste pred njihovim neposredim ogrožanjem ter zavarovati njihov življenjski prostor.

Minister Pogačnik je po torkovi seji dejal, da ima predlog podporo več držav Evropske unije, vendar je treba pred uveljavitvijo pridobiti še soglasje Evropske unije, ki ima pri tem ključno vlogo.