Zapuščeno mesto Pripjat blizu Černobila. Foto: EPA
Zapuščeno mesto Pripjat blizu Černobila. Foto: EPA

Ukrajinsko ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da naj bi do leta 2015 končali gradnjo novega, varnejšega jeklenega sarkofaga za reaktor, ki je eksplodiral pred 24 leti. Okoli 870 milijonov evrov vreden projekt financirajo mednarodni donatorji. Zaprto območje okoli nekdanje jedrske elektrarne pa naj bi za obiskovalce odprli že prihodnje leto.

Četrti reaktor jedrske elektrarne v Černobilu je eksplodiral 26. aprila 1986, radioaktivni oblak pa je razneslo po velikem delu Evrope. Z območja Ukrajine, Belorusije in Rusije, ki je bilo najbolj kontaminirano, so razselili več sto tisoč ljudi. Številni so se spoprijemali z za zdravje usodnimi posledicami.

Po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo je bilo radioaktivnemu sevanju izpostavljenih okoli 6,6 milijona ljudi, natančna številka smrtnih žrtev zaradi posledic radioaktivnega sevanja pa še do danes ni znana.

Nezakonito na prizorišče že zdaj
Radioaktivno območje v polmeru 48 kilometrov so takrat zapečatili in zaprli za obiskovalce. Po navedbah ukrajinskih oblasti je območje zdaj varno za oglede. Odprli ga bodo leta 2011. Nekatere agencije oglede ponujajo že zdaj, a po navedbah oblasti gre za nezakonito početje. Na prizorišču katastrofe sicer še vztraja tudi okoli 2.500 delavcev, ki vzdržujejo to, kar je ostalo od elektrarne, delajo pa v krajših izmenah, da ne bi bili izpostavljeni prehudemu sevanju.