Še nekaj dni bo treba počakati, potem bo hladneje. Foto: Reuters
Še nekaj dni bo treba počakati, potem bo hladneje. Foto: Reuters

Ali bodo sobotne padavine pospremile tudi nevihte, Gregorčič še ni mogel napovedati. Ker je v nedeljo začel pritekati razmeroma suh zrak, je vročino lažje prenašati, pa tudi noči in jutra so bolj hladni, pravi vremenoslovec.

Danes zjutraj so tako na planotah Notranjske namerili tudi le po sedem stopinj Celzija, je poudaril. Na Primorskem pa je temperatura še ponoči vztrajala nad 20 stopinj Celzija, a je tudi tam relativna vlažnost nižja. Toplotna obremenitev bo v večjem delu Slovenije, z izjemo Primorske, do srede nekoliko manjša. V četrtek in petek se bo vročina spet nekoliko okrepila, zato bodo takrat tudi v osrednji Sloveniji mogoče temperature okoli 35 stopinj Celzija.

Vodnatost rek po Sloveniji je po podatkih agencije za okolje majhna in se počasi zmanjšuje, trend zmanjševanja vodnatosti pa se bo nadaljeval tudi danes in v prihodnjih dneh. Na jugozahodu države so pretoki rek že izrazito majhni, reki Mura in Drava pa še vedno ohranjata srednje pretoke.

Opozorili so tudi na nevarnost širjenje požarov v naravnem okolju, zlasti v Beli krajini, na Gorenjskem, Goriškem, Koroškem, v Ljubljani in okolici, Podravju, Pomurju in na Savinjskem. Zelo velika verjetnost pomeni, da je vzrok za nastanek požara lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje pa je zelo hitro.