Ekologi brez meja so leta 2010 v prvi tovrstni čistilni akciji združili 270.000 prostovoljcev, ki so zbrali več kot 15.000 ton odpadkov. Foto: BoBo
Ekologi brez meja so leta 2010 v prvi tovrstni čistilni akciji združili 270.000 prostovoljcev, ki so zbrali več kot 15.000 ton odpadkov. Foto: BoBo

Akcija, s katero se Slovenija pridružuje svetovni akciji Očistimo svet 2012, bo prihodnjo soboto potekala v 207 občinah. Vseslovenskemu čiščenju divjih odlagališč odpadkov se letos ne bodo pridružile občine Dornava, Žirovnica, Šmartno pri Litiji in Šmartno ob Paki.

MMC RTV Slovenija s posebno pozornostjo spremlja akcijo Očistimo Slovenija na www.rtvslo.si/okolje.

Do danes se je akciji pridružilo 73 organizacij, skoraj 500 šol in več kot 40 komunalnih podjetij. Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je pred dnevi pozval vse slovenske občine in izvajalce javnih služb ravnanja z odpadki k dejavnemu sodelovanju v akciji.

V obdobju pred akcijo in med njo se bo tudi več državnih institucij posvetilo problematiki nedovoljenega odlaganja odpadkov in poostrilo nadzor na tem področju. Okoljski in kmetijski inšpektorji so v tem času posebej pozorni na nedovoljeno gnojenje kmetijskih površin ter na odlaganje komunalnih in drugih odpadkov na kmetijska zemljišča in v gozdove. Prednostno izvajajo tudi nadzor nelegalnih odlagališč odpadkov.


Organizatorji - Ekologi brez meja - ta konec tedna na zemljevid že vnašajo zbirna mesta, da jih bodo prostovoljci čez teden dni lažje našli. Seznam zbirnih mest bo predvidoma objavljen v več medijih, tudi na MMC-ju.


Delegacija projekta Očistimo svet v Sloveniji
V ponedeljek bo Slovenijo obiskala delegacija 12 prostovoljcev iz držav udeleženk projekta Očistimo svet (World Cleanup), in sicer iz Nizozemske, Hrvaške, BiH-a, Francije, Finske, Latvije in Avstrije, ki so tudi del svetovne akcije. Ekologi brez meja jih bodo popeljali po Sloveniji, člani delegacije pa bodo tudi čistili. Delegacijo bo v petek sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk.

V svetovni akciji bo letos sodelovalo 85 držav. Med njimi bodo tudi vse naše sosednje države - Avstrija, Madžarska, Hrvaška in Italija. Projekt po vseh državah poteka enako kot v Sloveniji. Državljani bodo en dan čistili divja odlagališča, ki so bila predhodno vpisana v digitalni register.

V sredo bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zaključna prireditev Ekokomikov. Nastopili bodo Tina Gorenjak, Lucija Ćirović, Ana Marija Mitić, Tin Vodopivec, ŠILA - šolska improliga, Dušan Tomič, Mladen Pahović, Jernej Celec, 6 Pack Čukur, Slon in Sadež ter Beatbox - AIR.

Prav tako v sredo bodo Ekologi brez meja na Gospodarskem razstavišču na novinarski konferenci predstavili glavne logistične in druge informacije pred akcijo. Istega dne bo potekal tudi posvet Odpadek je lahko zaslužek, ki ga organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.