Popoldanski prizor blizu Kozine. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Popoldanski prizor blizu Kozine. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Gasilci krotijo požar na Lučami
Požar se je zvečer znova razplamtel na območju Velikega Rogatca. Foto: Duška Lah
Požar na Lučah se je znova razplamtel
Omejen požar na območju Velikega Rogatca

Požar na Trstelju, ki je izbruhnil v nedeljo v jutranjih urah, je gasilcem uspelo v celoti pogasiti. Popoldne so se gasilci preselili na lokacijo blizu Opatjega sela, ki se mu približuje požar, ki je izbruhnil na italijanski strani, je dejal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin. Trenutno gori okoli 500 metrov stran od meje, podrobnosti pa še niso znane.

Na Trstelju so gasilci danes nadaljevali čiščenje robov, da ob morebitnem poslabšanju vremenskih razmer ne bi bilo ponovnega vžiga. Na požarišču je delalo okrog 200 gasilcev, ki so okrog požarišča očistili od meter do dva metra širok požarni rob. Poleg tega so z vodo zalivali tiste dele požarišča, kjer požar še ni bil pogašen.
Požar na Trstelju verjetno podtaknjen
Vodja posredovanja Jurij Paglovec je za Radio Slovenija dejal še, da glede na nastanek požara in njegovo lokacijo domneva, da je bil podtaknjen. Razplamtel se je namreč ob 3. uri zjutraj tik ob cesti. Zajel je 50 hektarjev površin in ni ogrozil bližnjih vasi.

Eksplozivi iz prve svetovne vojne
Požarišče so si ogledali tudi kriminalistični tehniki, a vzroka niso mogli ugotoviti. Med požarom so bili ob požarišču tudi pirotehniki, saj obstaja velika nevarnost eksplozij pirotehničnih sredstev, ki so tu ostala po prvi svetovni vojni. Vendar se to na srečo ni zgodilo. Večina naj bi jih eksplodirala že med požarom, ki je na tem območju divjal leta 2006 in ga je gasilcem uspelo pogasiti po tednu dni.

V občini Luče spet gori
Veliko dela s požarom imajo tudi zgornjesavinjski gasilci, ki so s pomočjo vojaških helikopterjev danes že omejili požar na območju Velikega Rogatca v občini Luče, a se je požar pozno popoldne zaradi vetra ponovno razširil. Zadnja ocena je, da se razteza na območju, velikem od 20 do 25 hektarjev, širše na tem območju je tudi veliko dima, je dejal vodja intervencije Tomaž Funtek. "Veter nam je naredil precej preglavic, potem ko smo požar že imeli omejen," je dejal Funtek. Da bi preprečili nadaljnje širjenje požara, so zaprosili še za tretji helikopter.
Pri gašenju požara sodeluje 15 gasilskih društev Zgornje Savinjske doline od Solčave do Mozirja, skupno več kot 100 gasilcev. Ker je na območju veliko dima in nevarnost krušenja kamenja, je vodja intervencije Funtek izdal tudi opozorilo ljudem, naj ne hodijo na območje Velikega Rogatca in Lepenatke, saj s svojo prisotnostjo ovirajo intervencijo in se izpostavljajo nevarnosti.

Požar na Studorju omejen
Danes je zagorelo tudi v Studorju pri Gorenji vasi blizu Škofje Loke. Zagoreli so od trije do štirje hektarji podrasti v gozdu, gasilcem pa je požar že uspelo omejiti, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Vzrok požara sicer še ni znan. Kriminalisti bodo ogled kraja začeli predvidoma v torek. Na vseh treh lokacijah bo čez noč ostala požarna straža, na požariščih pa bodo gasilci ostali tudi v prihodnjih dneh.

Gorelo tudi pri Kozini
Kot je za MMC poročal novinar TV Slovenija Ervin Čurlič, je popoldne zagorelo tudi pri Kozini na Primorskem, in sicer blizu električnega daljnovoda (več v fotografijah).

Požar na Lučah se je znova razplamtel
Omejen požar na območju Velikega Rogatca