Grobišče slonov. Foto: Reuters
Grobišče slonov. Foto: Reuters
Slone pobijajo zaradi oklov. Foto: EPA

Kot poroča Guardian, se med sušno sezono skupine slonov gibljejo po svojih tradicionalnih migracijskih poteh iz Srednjeafriške Republike prek Čada v Kamerun. Še pred 30 leti je to območje poseljevalo približno 150.000 teh veličastnih živali, danes pa jih je le še 2.000.

Po navedbah Mednarodnega sklada za blaginjo živali (IFAW) so bili sloni ubiti blizu Fiange, nedaleč od meje med Čadom in Kamerunom, okle pa so jim odžagali. Fianga leži ob narodnih parkih Sene Oura (Čad) in Bouba N'Djida (Kamerun), kjer veliko slonov preživi sušno sezono pred aprilskim začetkom deževij.

Slone so najverjetneje ubili z avtomatskim orožjem in žagami oboroženi čadski in sudanski divji lovci, ki naj bi jezdili na konjih.

Dolgotrajno okrevanje
"Divji lovci so ubili breje samice in vse mladiče," je povedala Celine Sissler-Bienvenu iz IFAW-ja. "Tudi če bi bile razmere ustrezne, kar pa niso, bi trajalo več kot 20 let, da bi si ta populacija opomogla."

Po poročanju čadske nevladne organizacije SOS Elephants (SOS Sloni) se je lani na stotine slonov preselilo v Čad, da bi ušli divjim lovcem v narodnem parku Bouba N'Djida, kjer je bilo februarja lani le v nekaj dneh pobitih 650 slonov.

Osrednje afriško območje ima za seboj dolga leta spopadov in skorumpiranih, neučinkovitih vlad, kampanja proti divjemu lovu, ki jo je napovedal čadski predsednik Idriss Déby Itno, pa ni obrodila kaj dosti sadov.

Ekipe za boj proti divjim lovcem
Ekipe za boj proti divjemu lovu so namreč pogosto slabo opremljene, lovci pa napadajo tudi same varnostnike, nameščene prav za varovanje območja. Med letoma 2006 in 2009 jih je bilo v narodnem parku Zakouma v jugovzhodnem Čadu ubitih deset, ko so skušali obvarovati slone.

Med krvavimi spopadi v Darfurju vzdolž čadsko-sudanske meje so oboroženi jezdeci odjahali v Zakoumo, kjer so v treh letih ubili okoli 3.000 slonov. Ponekod so v povprečju pobili tri slone na dan.

Tolpe divjih lovcev pobijajo slone zaradi njihove dragocene slonovine, ki jo nato prek sudanskih in nigerijskih pristanišč pretihotapijo na kitajske trge. Očasno sicer poročajo o Kitajcih, ki jih ujamejo s slonovino, toda proti nobenemu niso vložili ovadbe.