Tajski sloni so vse bolj ogroženi. Foto: EPA
Tajski sloni so vse bolj ogroženi. Foto: EPA

Predstavniki naravovarstvenih organizacij so novinarjem povedali, da menijo, da so dva mrtva slona, ki so ju odkrili brez spolnih organov in rilcev, ubili zaradi njihovega mesa. Oblasti so poklicale policijo, a obstoja takih restavracij niso mogli potrditi.

Damrong Phidet, direktor tajske agencije za živalske vrste, je povedal, da bi novo nagnjenje po slonjem mesu lahko še bolj ogrozilo pojemajočo slonjo populacijo na Tajskem. "Divji lovci so slonje spolne organe in rilce vzeli za človeško potrošnjo," je dejal in dodal, da meni, da bodo del mesa pojedli surovega, kot "slonji sašimi". "Dlje ko bomo dovoljevali, da se dogajajo ta kruta dejanja, prej bodo sloni izumrli."
Restavracije ali urbani mit?
Vsaj eno slonje truplo naj bi našli v nacionalnem parku Kaeng Kračan, blizu meje z Mjanmarom, kjer je znano, da delujejo divji lovci. Oblasti v parku so mnenja, da je bila žival namenjena za hrano, predstavnik parka pa je povedal še, da je take restavracije ob Phuketu mogoče najti še v letoviščih Surat Thani in Hua Hin.

A guverner Phuketa je obstoj tovrstnih restavracij zanikal, ta teden pa sta se na tiskovni konferenci dva človeka, ki so ju tajski mediji omenjali v povezavi z domnevno črno trgovino z mesom, izrekla za nedolžna.
Čeprav nekateri ljudje menijo, da je zgodba o slonjem mesu le urbani mit, pa so tajski sloni nedvomno ogroženi zaradi divjih lovcev, ki jih ubijajo zaradi njihovih oklov. Par oklov namreč lahko prinese tudi do 40.000 funtov.