Gasilci so ob reki Dravi v pripravljenosti. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Gasilci so ob reki Dravi v pripravljenosti. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Voda je drla po središču Tržiča, največ preglavic je povzročala uničena cesta. Foto: BoBo
Posledice ujme v vasi Jelendol
Ponekod v vasi Jelendol ni niti vode niti elektrike, Tržiška Bistrica pa je odnesla cesto tudi do vasi Dolina. Foto: Facebook/Marjan Mohorč
Voda je spodkopala most v občini Tržič. Foto: Facebook/Gregor Gašperlin
Za porečje Drave v zgornjem in spodnjem toku je izdano opozorilo oranžne stopnje, kar pomeni, da hidrologi še vedno napovedujejo, da bo Drava danes vzdolž svojega toka poplavljala. Foto: BoBo
Odkrita streha v Logu pod Mangartom
Na območju Elektra Primorska je ponoči zaradi močnega vetra na nekaterih mestih prišlo do okvare električnega omrežja. Brez napajanja je bilo zjutraj 109 transformatorskih postaj. Foto: Televizija Slovenija/Miloš Batistuta

Na terenu so tudi zavarovalničarji, ki že popisujejo škodo, kjer je to mogoče. V zavarovalnici Sava in Triglav ob tem zavarovancem svetujejo, naj najprej zaščitijo življenje in svoje premoženje. O morebitni škodi pa naj obvestijo svojega zavarovalnega zastopnika ali pa asistenčni center. Obenem pa naj poskrbijo, da se dokazila o nastali škodi ohranijo do prihoda cenilca.

Sanacija škode po neurju po vsej državi
V Podravju trepetali pred naraslimi vodotoki
Drava poplavlja pri Dravogradu, ogroženi tudi kraji nižje
V Tržiču škoda po ujmi bo velika
Neurje na Gorenjskem in Ilirskobistriškem
Sirene v občini Dravograd
Na izpostavljenih delih poplavljalo morje

Preverite vremensko napoved tukaj in razmere na cestah ter mejnih prehodih tukaj.

Posledice ujme na tržiškem območju so si ogledali tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor, Agencije RS za okolje in Direkcije RS za vode, ki sta jim tržiški župan Borut Sajovic in poveljnik civilne zaščite Drago Zadnikar predstavila nočno dogajanje in trenutno stanje.

"Prek Slapa in Doline smo se prebili vse do zadnjih vaščanov v Jelendolu. Višje kot greš, slabše je in preprosto ne moreš verjeti, da je kaj takega res mogoče. Škoda je ogromna, manjka 20 mostov in od sedem do osem kilometrov dolga cesta je na številnih mestih odsekana," je pojasnil Sajovic in dodal, da je bilo ponoči na terenu okoli 80 gasilcev in predstavnikov interventnih služb, zdaj pa jih je okoli 200.

Junaško dejanje policista
Z agregati so ljudem, ki so odrezani od sveta, zagotovili elektriko. Na področju Jelendola in Loma je bilo dopoldne brez električne energije približno 600 odjemalcev. Po 16. uri pa so sporočili, da so vsem zagotovili ustrezno oskrbo z električno energijo. Ob tem so pohvalili ekipe gasilcev, civilne zaščite, delavce Elektra Gorenjska in drugih distribucijskih podjetij ter druge, tudi prostovoljce, "ki v nezavidljivih in skrajno nevarnih razmerah skušajo pomagati prizadetim". S helikopterji so jim pripeljali tudi vodo in hrano. "Ljudje so optimistični in držijo skupaj. Tukaj v Alpah nas marsikaj udari, ampak zlomi pa nikoli," je izpostavil Sajovic in dodal, da k sreči ni bilo nobene človeške žrtve, čeprav je eno osebo voda skoraj odnesla, a jo je policist v civilu rešil.

S Policijske uprave Kranj so zaradi tega kolegu Draženu Papcu čestitali za hrabrost. "Nesrečni starejši domačin je želel na delu, kjer je bila še včeraj cesta, prečkati reko, ko mu je deroča voda spodnesla noge. Zato je padel, velika količina vode pa ga je takoj začela zalivati in odnašati proti zelo narasli reki Tržiški Bistrici. Policist, ki takrat ni bil v službi, je brez obotavljanja skočil v vodo in ga potegnil na varno. Če ga ne bi bilo zraven, bi moškega voda najverjetneje odnesla," so sporočili.

V 13 regijskih centrih za obveščanje so v ponedeljek zaradi ujme prejeli 2.268 klicev na pomoč.

Meteorne vode na Gorenjskem
Na Gorenjskem je bilo zalitih več kot 70 objektov, poplavljenih je 20 mostov, sprožili so se zemeljski plazovi. Deroča Tržiška Bistrica je odnesla hišo na Cankarjevi cesti v Tržiču. Kot poroča Gorenjski glas, je voda hišo odnesla štiričlanski družini, ki jim je iz hiše uspelo pobegniti, preden jo je uničila in odplavila reka.

Številne hiše so bile v ujmi poplavljene. "Vem, da je ljudem v poškodovanih hišah težko, ampak ker nekateri ljudje ne morejo domov in je zima pred vrati, bomo dali prednost sanaciji ceste," je poudaril Sajovic in dodal, da bi v dveh dneh predvidoma lahko zagotovili zasilen obvozni dostop do Jelendola, sama sanacija ceste pa naj bi trajala od dve do tri leta.

V kranjskogorski občini se je zaradi obilnih padavin v vasi Belca sprožil plaz, zato so evakuirali 36 prebivalcev iz tistih hiš, ki jih plaz še vedno ogroža. Šele po oceni geologa pa bo jasno, kako bodo plazoviti teren lahko zaščitili pred nadaljnjim drsenjem, je za STA dejal namestnik poveljnika Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid.

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja:
Ob poplavah moramo biti pozorni na svoje zdravje. Živila takoj zavrzimo, če so prišla v stik s poplavno vodo. Prav tako zavržemo plesniva živila ter živila v embalaži in pločevinastih konzervah, ki so bila kakor koli poškodovana. Razlito in razsuto hrano moramo nemudoma odstraniti, da ne bi privabljala glodavcev in mrčesa. Pitno vodo razkužujemo s prekuhavanjem z vsaj triminutnim vretjem. Če je voda motna, jo najprej zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo skozi več plasti čiste, prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Prekuhano vodo nato hranimo na hladnem v zaprti posodi, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24, izjemoma 48 ur. Pri čiščenju prostorov je tveganje za okužbo z različnimi mikroorganizmi večje, zato v delo ne vključujmo oseb, ki so za okužbe dovzetnejše. To so predvsem otroci, starejši, nosečnice in kronični bolniki. Stoječa voda in odvečna vlaga med poplavami nudita ugodne pogoje za razrast plesni, ki lahko predstavlja tveganje za zdravje.

Gasilci ob Dravi ostajajo v pripravljenosti
Zaradi naraščanja pretoka Drave je mariborski regijski center za obveščanje prebivalce ob strugi reke Drave za jezom v Melju s proženjem siren nekaj pred tretjo uro opozoril na nevarnost poplav. Pretok reke se je v Dravogradu nenehno povečeval in ob pol petih zjutraj dosegel več kot 1.300 kubičnih metrov na sekundo. Drava je poplavljala tudi v Markovcih in Cirkulanah, za Radio Slovenija poroča Danijel Poslek.

Po podatkih z avstrijske smeri se razmere počasi umirjajo. A pretoki Drave bodo dosegli tudi okoli 1.500 kubičnih metrov na sekundo. Predsednik vlade Marjan Šarec si je ogledal naraslo Dravo na Koroškem in Podravju. "Zadeve so pod nadzorom. Civilna zaščita se je s pomočjo gasilcev odzvala pravočasno. Videli smo, da sistem deluje in se bo stanje hitro saniralo," je povedal. Pomirjen je bil tudi dravograjski podžupan Anton Preksavec: "Vso noč smo spremljali dogajanje okoli Drave, Meže in Mislinje. Napovedi se k sreči niso uresničile v takšni meri, kot so bile napovedane." Glede na napovedane pretoke rek pričakuje, da bodo lahko položaj obvladovali čez ves dan.

V mariborski civilni zaščiti imajo pripravljenih do 20.000 vreč. Prebivalce opozarjajo, naj se na težave pravočasno pripravijo in umaknejo svoje premoženje v višja nadstropja ali tja, kjer ne bo utrpelo škode.

Zaradi Drave je zaprta cesta Zavrč–Ptuj, pričakujejo pa, da bo Drava do jutra še naraščala. Gasilci ostajajo na terenu in skrbijo za zaščito najbolj izpostavljenih objektov. Kot poroča dopisnik TV Slovenija Danijel Poslek, bodo gasilci še naprej ostali na terenu, trenutno pa so razmere pod nadzorom.

Šarec: Vodotoke je treba prednostno čistiti
Šarec je ob obisku spodnjega Podravja opozoril, da bo v prihodnje treba razmisliti, da bi občine dobile nalogo čiščenja vodotokov, saj bi to lahko bilo po njegovih izkušnjah vodenja občine Kamnik učinkoviteje. Čiščenje vodotokov bi po njegovih besedah morala biti tudi prednostna naloga ministrstva za okolje in prostor, novi minister pa je po premierjevih besedah dobro seznanjen s to zadevo in bo temu posvetil tudi veliko pozornost. Vsako odpravljanje škode je lahko bistveno dražje kot pravočasno pristopanje k preprečevanju škode, je še dodal Šarec.

Ob tem je dejal, da je šlo za napovedan dogodek, bistveno pa je, da so bili vsi sistemi aktiviranja uspešno izvedeni že, ko se je začelo nakazovati, da bo gladina Drave začela naraščati. Tokrat so po njegovih besedah svojo vlogo dobro odigrali tudi na avstrijski strani, kjer so začeli zapornice dvigovati pravočasno in s tem regulirati pretok vode.

Marsikje je po njegovem mnenju težava tudi v napačni gradnji na območjih, ki zato niso primerna, in podtalnici, Drava pa je ob tem odvisna tudi od ravnanja na avstrijski strani.

Na Primorskem veter odkrival strehe
Na Primorskem je bilo najhuje v Ilirski Bistrici in okoliških krajih. Ob močnem vetru je padlo precej padavin. Poročajo o razkritih strehah, poplavljenih kleteh in cestah ter podrtih drevesih. Škodo še ocenjujejo. Približno 30 dreves je padlo na cesto med Predelom in Strmcem, ki ostaja zaprta. Ponekod so ostali brez električne energije. Na terenu je bilo 50 gasilcev, na pomoč so prišle tudi nove enote. Razmere so se začele umirjati po polnoči.

Močan veter in dež sta težave povzročala tudi v Posočju, predvsem na Bovškem, kjer so imeli gasilci v Logu pod Mangartu in Trenti največ dela z delno odkritimi strehami in podrtim drevjem. Zaradi podrtih dreves in drogov ter pretrganih žic daljnovodov so brez električne energije. Na Bovškem je okoli 205 odjemalcev še brez električne energije.

Na Obali je imela uprava za pomorstvo največ dela do enih zjutraj, ko se je veter umiril. Do takrat je bilo koprsko pristanišče priprto. Največ intervencij je bilo zaradi odkrivanja pločevinastih streh, zaradi podrtih dreves je bilo pretrganih nekaj daljnovodov. Na obalo je naneslo veliko plovil, odtrganih s privezov. V Piranu je morje poplavilo nekaj stanovanj, več lokalov na Prešernovem nabrežju, Tartinijev trg, nekaj prodajaln in kavarno hotela Art Tartini. Na Punto je naneslo več kot deset ton peska, kamenja in večjih skal, ki jih čistijo z bagrom.

Sunek vetra je po podatkih uprave za zaščito in reševanje v Kopru podrl človeka, ki so ga odpeljali v izolsko bolnišnico.

Po napovedih vremenoslovcev bo veter povsod oslabel, vendar ne bo ponehal. Čez dan bo še vetrovno, hitrost vetra pa naj ne bi presegala opozorilne vrednosti.


Posledice ujme v vasi Jelendol (foto: Marjan Mohorč) in v Tržiču (foto: BoBo).

Na terenu so tudi zavarovalničarji, ki že popisujejo škodo, kjer je to mogoče. V zavarovalnici Sava in Triglav ob tem zavarovancem svetujejo, naj najprej zaščitijo življenje in svoje premoženje. O morebitni škodi pa naj obvestijo svojega zavarovalnega zastopnika ali pa asistenčni center. Obenem pa naj poskrbijo, da se dokazila o nastali škodi ohranijo do prihoda cenilca.

Sanacija škode po neurju po vsej državi
V Podravju trepetali pred naraslimi vodotoki
Drava poplavlja pri Dravogradu, ogroženi tudi kraji nižje
V Tržiču škoda po ujmi bo velika
Neurje na Gorenjskem in Ilirskobistriškem
Sirene v občini Dravograd
Na izpostavljenih delih poplavljalo morje