Slovenija je 60-odstotno poraščena z gozdom. Lesna industrija pa se nikakor ne more izviti iz težav. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je 60-odstotno poraščena z gozdom. Lesna industrija pa se nikakor ne more izviti iz težav. Foto: MMC RTV SLO

"Za njih (Gurs, op. a.) je enako vreden gozd, ki je popolnoma izsekan, in gozd, v katerem je morda 500 kubičnih metrov na hektar lesne zaloge," je dejal Jože Pojbič, predsednik Društva lastnikov gozdov Prekmurja. Gozdovi imajo poleg ekonomske tudi socialno in ekološko funkcijo, zato namera, da se jih obdavči enako kot nepremičnine, ne spodbuja boljšega gospodarjenja, meni Pojbič.

Slabo opremljeni lastniki gozdov
A slovenski gozdovi imajo tudi druge težave. Okoli milijon dvesto tisoč hektarjev gozdov je namreč razdeljenih na milijon parcel in 340 tisoč lastnikov, je Jernejki Drolec z Radia Slovenija povedal Jošt Jakša, direktor Zavoda za gozdove Slovenije. "To pomeni, da je povprečna posest v Sloveniji velika med 2,5 in 2,7 hektarja, pa še ta je razbita v tri parcele. To je z vidika racionalnega gospodarjenja z gozdom kar velik problem," je dejal Jakša.

Težava je tudi posek, saj je ta v 80 odstotkih le polovičen, ugotavlja Robert Režonja iz ministrstva za kmetijstvo, ki med težavami našteva še preslabo odprtost gozdov z gozdnimi cestami in gozdnimi vlaki in slabo opremljenost lastnikov s sodobno mehanizacijo in opremo.

Nezadovoljstvo zaradi subvencioniranja
Lastniki gozdov so nezadovoljni tudi s subvencioniranjem gozdov. Ministrstvo bo v sedemletnem obdobju (začelo se je leta 2007) podelilo za 24 milijonov evrov subvencij, kar je po mnenju lastnikov gozdov premalo, saj razmerje med subvencijami za gozdarstvo in tistimi za kmetijstvo znaša 1 proti 140.