Evropski solidarnostni sklad je namenjen pomoči ob naravnih nesrečah in izraža solidarnost EU-ja s prizadetimi območji, sredstva pa so namenjena pomoči pri zagotavljanju začasne namestitve ali pri nujnih popravilih osnovne infrastrukture. Foto: BoBo
Evropski solidarnostni sklad je namenjen pomoči ob naravnih nesrečah in izraža solidarnost EU-ja s prizadetimi območji, sredstva pa so namenjena pomoči pri zagotavljanju začasne namestitve ali pri nujnih popravilih osnovne infrastrukture. Foto: BoBo

Slovenska vlada je za pomoč zaprosila novembra lani zaradi škode ob poplavah med 17. in 20. septembrom. Neposredna škoda je bila ocenjena na 251,3 milijona evrov, kar je preseglo mejni znesek za "večje nesreče", ki je za Slovenijo določen pri 217,669 milijona evrov ali 0,6 odstotka slovenskega bruto domačega proizvoda. Poplave so prizadele 137 od 210 občin.

"Parlament je pokazal solidarnost"
"Evropski parlament je danes jasno pokazal svojo solidarnost do naše države, ki so jo septembra lani hudo prizadele poplave," je poudarila poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). Ob tem je izrazila upanje in pričakovanje, da bo pomoč čim prej dosegla najbolj prizadete ljudi, javno infrastrukturo, zasebne domove, kmetijstvo in podjetja v Sloveniji.

"Današnje sporočilo je, da je Evropska unija ob naravnih nesrečah vedno pripravljena pomagati državam članicam. Zato v Evropskem parlamentu nikakor ne bomo dovolili, da bi se zaradi nestrinjanja glede financiranja solidarnostnega sklada kakor koli zapletlo pri izplačilu sredstev," je še zapisala poslanka.

"Vsaj malo olajšana življenja prizadetih"
Poslanka Mojca Kleva (S&D/SD) pa je poudarila, da bo solidarnostni sklad EU-ja "vsaj malo olajšal življenja tistih, ki so jih poplave najbolj prizadele, in omogočil, da se bodo prebivalci postopoma lahko vrnili k normalnemu življenju, začeli znova ter pozabili na posledice nesreče".

Nesoglasja glede črpanja sredstev
A izplačilo sredstev bi lahko bilo tudi oteženo, saj se Evropski parlament in Svet Evropske unije ne strinjata glede financiranja solidarnostnega sklada. V skladu namreč ni vnaprej predvidenih proračunskih sredstev, temveč se ta po potrebi nakažejo iz drugih proračunskih postavk.

Svet predlaga, da bi denar vzeli iz Evropskega socialnega sklada, medtem ko se parlament zavzema, da bi v sklad preusmerili del neporabljenih sredstev, ki so bila lani namenjena za energetske projekte, a njihova izvedba zamuja.

Pomoč tudi Hrvaški in Češki
So pa poslanci potrdili tudi finančno pomoč iz solidarnostnega sklada za Hrvaško in Češko, ki so ju lansko jesen prav tako prizadele poplave. Skupna višina pomoči za vse tri države znaša 19,5 milijona evrov.