Sneg je prekril park v spomin na drugo svetovno vojno. Foto: EPA
Sneg je prekril park v spomin na drugo svetovno vojno. Foto: EPA

V mestu Novorosijsk in okoliških vaseh ob Črnem morju na jugu Rusije je silovit veter ponoči poškodoval daljnovode in odkrival strehe, brez elektrike pa je ostalo 28.000 ljudi. Zaradi poškodb kot posledic vetra je moralo 74 ljudi poiskati pomoč v bolnišnici.

Temperature v Rusiji se gibljejo med 22 in 33 stopinjami Celzija pod ničlo, na območju Kolime na ruskem Daljnem vzhodu pa so izmerili celo 55 stopinj pod ničlo. Hud mraz je od začetka leta v Rusiji zahteval že 110 življenj.

Mraz ne popušča niti v vzhodni in osrednji Evropi in je znova zahteval smrtne žrtve, skupno že več kot 400. Izredno nizke temperature so znova izmerili tudi v Romuniji, Belorusiji, Ukrajini in na Poljskem. Te so se gibale med 20 in 30 stopinjami pod ničlo. V Ukrajini je od začetka hladnega vala umrlo najmanj 130 ljudi. Na Poljskem pa so ponoči našteli še pet smrtnih žrtev.

V Bolgariji, kjer je zaradi mraza doslej umrlo enajst ljudi, nizke temperature povzročajo težave tudi v rečnem prometu na Donavi. Na njej nastajajo ledene ploskve, pri mestu Ruse in vzhodno od njega pa je zamrznjenih 90 odstotkov reke, so danes sporočile bolgarske oblasti.

O težavah z mrazom poročajo tudi z Balkana. V Srbiji je zaradi mraza, ki je zajel državo, doslej umrlo 12 ljudi. Zaradi nizkih temperatur in snega so izredne razmere razglasili v 38 občinah, od sveta pa je odrezanih okoli 70.000 ljudi.

V BiH je mraz v zadnjih 24 urah zahteval tri življenja, vse tri žrtve pa so našli na območju Mostarja. Razmere so sicer še vedno najhujše v Hercegovini, kjer imajo že več dni težave z oskrbo elektrike in vode.

Iz Črne gore poročajo o težavah zaradi obilice snega, silovitega vetra in tudi nizkih temperatur, ki so doslej terjale dve življenji. Najhuje je še vedno na severu države, kjer je neprehodnih večina cest, skoraj vse vasi pa so odrezane od sveta. V krajih Mojkovac in Kolašin so zaradi snega že 48 ur brez elektrike. Drugod po državi se razmere normalizirajo.