Čistilo je 12 odstotkov Slovencev oz. več kot 250.000 ljudi. Foto: Reuters
Čistilo je 12 odstotkov Slovencev oz. več kot 250.000 ljudi. Foto: Reuters
Celotna ekipa projekta po tiskovni konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Prostovoljci so zbrali okoli 60.000 kubičnih metrov odpadkov. Foto: Reuters
Čiščenje odlagališča
Ekipa petih ljudi je čistila divje odlagališče v bližini Črne Vasi na Barju. Malo po tem, ko so smeti očistili, je pripeljal tovornjak in na že očiščeno odlagališče stresel nove smeti, nato pa odpeljal. Foto: Gregor Skender
Na spletni strani akcije je nastal tudi register divjih odlagališč. Rdeče pike so potrjena odlagališča z nevarnimi odpadki. Foto: ocistimo.si
Čistilna akcija
Fotografija uporabnika eros1
Čiščenje Slovenije zares uspešno
Akcija je povezala Slovence
Koordinatorka projekta Urša Zgojznik
Vodja projekta Petra Matos

Organizatorji akcije na tiskovni konferenci niso mogli zadrževati navdušenja, ko so sporočili, da je več kot 12 odstotkov prebivalcev Slovenije sodelovalo pri čiščenju divjih odlagališč.

Več o tem, kako je potekala akcija in o divjih odlagališčih, boste lahko izvedeli jutri (v nedeljo) ob 20. uri, ko v MMC-jevo spletno klepetalnico prihaja Jaka Kranjc, namestnik vodje skupine za popis črnih odlagališč projekta Očistimo Slovenijo.

V akcijo so se vključile skoraj vse občine ter različne organizacije, ki jim je mar za okolje. Našli so marsikaj, med drugim mino iz druge svetovne vojne, pri Novi Gorici pa so našli tudi avtobus in 26 avtomobilov, dan prej na pregledu lokacije pa celo človeško truplo. Kot so poudarili, so lokacije pregledovali dan prej ravno zato, da ne bi prišlo na dan akcije do kakršnih koli presenečenj.

Najbolj dejavni so bili v občini Pivka, kjer se je čiščenja udeležilo kar 35 odstotkov vseh občanov.

Ali ste se tudi sami odpravili na čiščenje?
Objavite fotografije na Mojem spletu in objavili jih bomo v galeriji pod novico.

V pripravah na akcijo je nastal tudi velik register divjih odlagališč po Sloveniji, ki se nenehno dopolnjuje in bo tudi služil za nadaljnjo orientacijo. Pri tem velja omeniti tudi to, da je po četrtkovi seji vlade minister za okolje Roko Žarnić dejal, da bo seznam vseh popisanih in evidentiranih nezakonitih odlagališč podlaga, na kateri bo njegovo ministrstvo v prihodnjih tednih pripravila strateški načrt ravnanja z odpadki. To naj bi naredili v enem mesecu, kot pravijo, pa organizatorjev k načrtu ni nihče povabil.

Čez dve leti očistimo svet!
In naslednja postaja? Spodbuda je velika, tako da za leto 2012 že napovedujejo akcijo Očistimo svet!

3.000 zbirnih mest, 5 ur čiščenja
Vsi tisti, ki so se odločili za sodelovanje pri akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, so se torej zbrali ob 9. uri zjutraj na približno 3.000 zbirnih mestih po vsej državi, akcija pa je trajala do 14. ure.

Število se je čez dan hitro vzpenjalo, kot pravijo tudi zato, ker so počasi prek SMS-ov udeleženci na terenu sporočali število prostovoljcev v centralo. Do 10.30 so tako organizatorji našteli 87.000 prostovoljcev, število je do 11.30 skokovito naraslo na 170.000, nato so poročali o 194.000 prostovoljcih, na koncu pa je številka narasla že na 250.000 ljudi. Udeležbo na akciji je samo do petka potrdilo okoli 130.000 posameznikov.

Odpadke bodo odvažali do srede
Odpadke je sproti odvažalo okoli tisoč tovornih in smetarskih vozil, da bi zmanjšali obremenjenost krajevnih deponij, a ker so prostovoljci zbrali veliko smeti, so se, predvsem v Ljubljani pojavile težave s prevozom.

Za zdaj so zbrali okoli 60.000 kubičnih metrov odpadkov, a bo številka na koncu še precej višja, glede na to, da bodo odpadke na deponije odvažali vse do srede, ko naj bi bili znani tudi uradni podatki.

Kako je potekalo čiščenje Slovenije?
V Mestni občini Ljubljana se je akcije udeležilo okoli 12.000 prostovoljcev, od popisanih 531 odlagališč pa so jih očistili 350, poleg tega pa so čistili tudi nekatera neprijavljena odlagališča.

V Mariboru pa naj bi se akciji pridružilo okoli 10.000 ljudi, med drugimi tudi celotno vodstvo občine in mnoga društva. Akciji se je priključil tudi Športni center Pohorje, ki je med deveto in deseto uro zjutraj vsem tistim, ki so prišli z vrečko v rokah, omogočil brezplačno vožnjo z gondolo. V Celju se je akciji pridružilo 2.000 ljudi.

Na Obali so napovedovali 10.000 ljudi, v sežanski občini pa naj bi k akciji pristopilo okoli 2.000 ljudi.

Današnja akcija je dokazala, da solidarnost in okoljska zavest Slovencem nista neznana pojma. A ne vsem, o čemer priča dogodek z divjega odlagališča na Ljubljanskem barju. Kot je za MMC povedal eden izmed udeležencev akcije, je skupina prostovoljcev skrbno očistila prostor in pripravila vreče za odvoz, ko se je nenadoma pripeljal kombi, do vrha naložen z različnimi odpadki, jih odvrgel in odpeljal brez besed. Na desni si lahko ogledate tudi fotografiji tega odlagališča.

Akcije se je v Mestni občini Novo mesto udeležilo približno 8.000 ljudi. Na njenem območju so v preteklih treh mesecih opazili 160 divjih odlagališč, največ v bližini romskih naselij in določenih nezakonitih odpadkov, kot so avtomobilski odpadi in podobno.

Na Koroškem se je akcije udeležilo okoli 10.000 prostovoljcev, pri čemer so poudarili, da je tam manj divjih odlagališč kot drugod po Sloveniji. V Velenju je čistilo okoli 2.500 ljudi.

V akciji je sodelovalo tudi 3.132 pripadnikov Slovenske vojske, ki so bili razdeljeni v 64 skupin po vsej Sloveniji, zbrali pa so okoli 1.600 kubičnih metrov odpadkov.

Čistili tudi številni politiki
Akcije so se udeležili tudi številni slovenski politiki. Premier Borut Pahor je obiskal ljubljansko Osnovno šolo Kolezija, predsednik državnega zbora Pavel Gantar se je odpravil na Koprsko ulico v Ljubljani, minister za okolje in prostor Roko Žarnić, zunanji minister Samuel Žbogar in predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes so odšli na Rudnik, gospodarski minister Matej Lahovnik je čistil z družino v Velenju, pravosodni minister Aleš Zalar v središču Ljubljane, notranja ministrica Katarina Kresal v Mostecu, obrambna ministrica Ljubica Jelušič v Povirju pri Sežani, minister za zdravje Dorijan Marušič v Kopru, prometni minister Patrick Vlačič v Luciji, visokošolski minister Gregor Golobič pa na Sečoveljskih solinah.

Akcije so se udeležili tudi ljubljanski župan Zoran Janković, celoten občinski vrh mariborske občine in tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Predsednik države Danilo Türk je moral napovedano čiščenje na Rožniku odpovedati, saj se je na nedeljski pogreb poljskega predsednika Lecha Kaczynskega zaradi zaprtega zračnega prostora odpravil že danes z avtomobilom.

Več o tem, kako je potekala organizacija akcije, si lahko pogledate v priloženem videointervjuju s koordinatorko projekta na nivoju občin Uršo Zgojznik,
kakšni so načrti za prihodnost, pa v videointervjuju z eno izmed vodij projekta Petro Matos.


Ne le delo, tudi zabava

Po koncu čistilne akcije so se lahko tisti, ki jih pobiranje odpadkov ni preveč utrudilo, tudi zabavajo - organizatorji so namreč pripravili tri velike sklepne zabave, ki so se v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici začele ob 17. uri in bodo trajale do 23. ure. Zabavni program po koncu akcije pripravljajo tudi drugod po Sloveniji.

Ekologi brez meja registrirali že 11.500 odlagališč
Projekt se zgleduje po estonski akciji iz leta 2008, ko je v enem dnevu 50.000 prostovoljcev v petih urah odstranilo 20.000 ton odpadkov. Z akcijo želijo Ekologi brez meja zmanjšati število divjih odlagališč in bolj ozavestiti prebivalce za ločevanje odpadkov.

V Sloveniji odpadke iz gospodinjstva ločuje le okoli 10 odstotkov prebivalcev, medtem ko v nekaterih drugih evropskih državah ločijo do 70 ali celo do 90 odstotkov gospodinjskih odpadkov. Ekologi brez meja so v okviru akcije že pripravili digitalni register divjih odlagališč in jih do zdaj našteli 11.500.

.

Čiščenje Slovenije zares uspešno
Akcija je povezala Slovence
Koordinatorka projekta Urša Zgojznik
Vodja projekta Petra Matos