Čistilna akcija se bo v soboto začela ob 9. uri z zbiranjem prostovoljcev na zbirnih mestih, od koder jih bodo koordinatorji po skupinah napotili na nezakonita odlagališča ali predele, ki jih je treba očistiti. Čiščenje bo trajalo okvirno do 14. ure. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Čistilna akcija se bo v soboto začela ob 9. uri z zbiranjem prostovoljcev na zbirnih mestih, od koder jih bodo koordinatorji po skupinah napotili na nezakonita odlagališča ali predele, ki jih je treba očistiti. Čiščenje bo trajalo okvirno do 14. ure. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Organizatorji akcije
Organizatorji pravijo, da naj bi se v vsaki občini akcije udeležilo okoli 10 odstotkov prebivalcev. Za vse so po koncu pripravili tri brezplačne zabave z znanimi glasbenimi gosti. Odvijale se bodo v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO
Smeti
Trenutno je največja težava zagotoviti zadostno število rokavic in vreč, zato organizatorji pozivajo prostovoljce, naj tudi s seboj prinesejo kakšno vrečko za smeti in svoje rokavice. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Okoli 200.000 prostovoljcev bo čistilo Slovenijo
Kakšne so bile priprave na čistilno akcijo?
Navodila za prostovoljce čistilne akcije

Društvo Ekologi brez meja je pred sobotno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu predstavilo še zadnje informacije, kako bo ta velik dogodek stekel. Do zdaj se je na njihovo spletno stran prijavilo že okoli 120.000 prostovoljcev, ki si bodo nadeli rokavice in očistili svojo okolico ali katero izmed 11.500 evidentiranih črnih odlagališč. Ker se vsi, ki želijo sodelovati, zagotovo niso prijavili prek spleta, organizatorji na zbirnih mestih pričakujejo še mnogo več ljudi.

Spletna stran akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu

Na spletni strani je objavljen tudi seznam zbirnih mest za prostovoljce.


Tako se zdaj spoprijemajo tudi z nekaterimi "sladkimi" težavami - trudijo se namreč zagotoviti dovolj rokavic in vreč za smeti, zato prosijo predvsem tiste, ki se bodo akciji pridružili brez predhodne prijave, da za vsak primer s sabo prinesejo kakšno vrečo za smeti. Odpadke bodo sproti tudi razvrščali, saj bodo takoj odpeljani v reciklažo, hkrati pa bodo tako zmanjšali obremenjenost krajevnih deponij. Ker bo zbrane smeti odvažalo več kot 1.000 tovornjakov, bo na cestah gneča, zato voznikom svetujejo strpnost in previdnost, saj bo več sto tisoč prostovoljcev ta dan tudi pešcev.

rumena ali modra vreča embalaža
zelena vreča steklo
rdeča vreča nevarni gospodinjski odpadki
črna vreča mešane smeti (najbolj umazana embalaža, stiropor, blago)

Prostovoljci so akciji namenili ogromno časa
V zadnjih osmih mesecih je na državni, regijski in občinski ravni ogromno prostovoljcev namenilo več kot 180.000 ur svojega dela za to, da bo 17. aprila mogoče zbrati, reciklirati in odvoziti kar največ smeti, ki kazijo naše okolje. Pregledali so Slovenijo s pomočjo letalskih posnetkov in iskali divja odlagališča odpadkov, se podali na teren, preverjali anonimno prijavljene kraje, kamor ljudje brezvestno mečejo svoje smeti, sodelovali z delavci zavoda za gozdove, ki so locirali kar tretjino vseh najdenil črnih odlagališč, in najdena mesta uvrstili v prvi slovenski digitalni register nezakonitih odlagališč smeti.

V soboto bodo tako vsi, ki se bodo udeležili akcije, pripomogli, da bo kar 7.000 odlagališč očiščenih. Več tisoč pa jih je takih, kjer so odvrženi predvsem gradbeni ali nevarni odpadki in bo za njihovo odstranitev potrebna pomoč strojev, zato jih bodo prepustili pristojnim službam. Minister za okolje Roko Žarnić je akcijo pohvalil in povedal, da bo seznam vseh popisanih in evidentiranih nezakonitih odlagališč podlaga, na kateri bo njegovo ministrstvo v prihodnjih tednih pripravila strateški načrt ravnanja z odpadki.

Velika vloga občin in šol
A ministrstvo so prostovoljci že prehiteli, saj so se z odpadki aktivno ukvarjali zadnjih nekaj mesecev. Akcijo so zastavili na strukturi dozdajšnjih lokalnih čistilnih akcij, ki jih je v Sloveniji vsako leto kar nekaj in so zelo uspešne. Na pomoč je priskočila tudi večina občin, saj so ponekod koordinacijo prevzeli ljudje, zaposleni na občinskih upravah. Občine so prav tako zagotovile večino sredstev za vreče, rokavice, malice in predvsem odvoz zbranih smeti. V akcijo so se prav tako vključile skoraj vse osnovne šole, ki so čistilne dneve že izvedle v tem tednu ali pa bodo okolico šol čistile to soboto.


V priloženih videonovicah lahko prisluhete napotkom za sobotno akcijo in pojasnilom, kaj so organizatorji in prostovoljci počeli v zadnjih mesecih.


Ker je za tako obsežen projekt seveda treba zagotoviti tudi sredstva, so organizatorji iskali sponzorje. Sredstva za izvedbo je prispevali 108 podjetij, vsaj 62 podjetij je akcijo podprlo na mestni ravni, naslov zlatega sponzorja pa je dobila družba KD Skladi. Za akcijo je družba darovala 14.000 evrov, namenili pa ji bodo tudi vse vstopne provizije njihovih strank, ki bodo do sredine junija začele varčevati v enem izmed njihovih skladov.

S sredstvi ali storitvami v projektu sodeluje 108 podjetij, akcijo je medijsko podprlo 43 medijev. Za zdaj so organizatorji zbrali 84.000 evrov, v ta znesek pa niso všteti komunalni prispevki in prispevki občin. Za zdaj so za projekt porabili okoli 20.000 evrov, za celotno akcijo pa naj bi potrebovali 70.000 evrov.

Načrti so tudi za prihodnje
V soboto se torej obeta najbolj množična vseslovenska čistilna akcija, a Ekologi brez meja bodo ekoprojekte in dogodke prirejali tudi v prihodnje. Če bo leta 2012 res izvedena svetovna čistilna akcija, bo Slovenija zagotovo zraven, je zagotovila Petra Matos, ena od vodij projekta.

Po tiskovni konferenci so pripravili tudi prikaz pravilnega čiščenja odpadkov, torej razvrščanje smeti v posebne vreče, ki sta se ga udeležila glasbenika in ambasadorja akcije Dalaj Eegol (Ali en) in Urša Majdič.

Okoli 200.000 prostovoljcev bo čistilo Slovenijo
Kakšne so bile priprave na čistilno akcijo?
Navodila za prostovoljce čistilne akcije