V Medvodah je veter odkrival strehe in lomil drevesa. Foto: MMC RTV SLO/Luka Goltnik
V Medvodah je veter odkrival strehe in lomil drevesa. Foto: MMC RTV SLO/Luka Goltnik
V nekaterih delih države je pustošila toča, ki je bila tako huda, da so nekateri kmetje v Pomurju ob vso letino. Foto: MMC RTV SLO
Ponekod so močni nalivi zalivali kleti in poplavljali ceste. Foto: RTV SLO

Uporabniki so za MMC poročali iz prizadetih območij.

Pojav močnejših padavin in vetra je še mogoč zjutraj, toče pa meteorologi ne pričakujejo več, je za MMC dejal dežurni napovedovalec Andrej Pečenko. Čez dan so tako še mogoče plohe ali nevihte, ki pa bodo ponoči ponehale. V prihodnjih dneh se tako obeta bolj suho vreme, v četrtek pa lahko spet pričakujemo plohe ali nevihte, ki pa ne bodo tako močne kot sinoči, pravi Pečenko.

Ponoči sta jo skupila Brnik in Medvode
Ponoči je bilo v drugem valu neurij najhuje na območju Medvod in Brnika. Veter je podiral drevesa, odkrival strehe hiš in lomil drevje, voda je zalila nekaj kleti. Neurje se je razbesnelo tudi na območju Kamnika, kjer je poškodovanih več hiš, podrlo pa naj bi tudi veliko dreves. Ujma se je od tod razširila na Črnivec in Savinjsko dolino.

Vabimo vas, da na Moj splet pošljete fotografije in videe neurja iz vašega kraja, ki jih bomo objavili v novici.

Divjanje neurja na Štajerskem ...
Veter je divjal tudi nad širšim območjem Maribora. Najhuje je bilo na območju Brezja, Zerkovcev, Malečnika in v Lenartu. Veter je odkrival strehe in lomil drevje, nalive je ponekod spremljala tudi toča.

... in v Pomurju
V Pomurju je neurje divjalo nad Gornjo Radgono, Mursko Soboto, Radenci, Moravskimi Toplicami, Puconci, Črenšovci in Dobrovnikom. Pretrgani so nekateri daljnovodi, zato so številna gospodinjstva brez telefona in elektrike. Nastala je velika škoda na poljščinah, ponekod so kmetje ob vso letino. V Polani je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje. Po vsej državi je odkrilo več kot 330 streh.

Labilno ozračje poveča možnost neviht
Hude nevihte z močnimi nalivi in silovitim vetrom so pogojevali prehod fronte, nastanek ciklonskega območja nad severnim Sredozemljem, vlaga in visoke temperature. Meteorologi govorijo tudi o t.i. labilnem ozračju, s čimer med drugim označujejo vremensko stanje, pri katerem hladen zrak v višjih legah pritiska navzdol in se meša z vročim vlažnim zrakom. Več ko je tovrstnega mešanja, večja je možnost za nastanek neviht, je dejal Andrej Pečenko.

Labilno ozračje povzroča močne vetrove
V času labilnega ozračja tako nastajajo energije, zaradi katerih nastajajo zelo močne padavine in močni vetrovi. Takšna vremenska situacija lahko povzroči tudi nastanek tornadov, za kar pa pri nas, tudi zaradi reliefa, ni veliko verjetnosti. "Je pa mogoče nastajanje vrtinčastih vetrov in ni izključeno, da do tega pojava v času sinočnjih neurjih ponekod ni prišlo", je dejal Pečenko. Vendar tako "lepih" tornadov, ki se dodaknejo tal in se pojavljajo npr. v Ameriki, pri nas ne bo, med drugim tudi zaradi zelo razgibanega reliefa, dodaja Pečenko.

Poletje na obroke
Vreme se bo tako izboljšalo, v sredo bo sončno, konec tedna pa spet spremenljivo z mogočimi plohami in nevihtami. Hudih neurij vremenoslovci ne pričakujejo. "Imeli bomo poletje na obroke," je še dejal Pečenko.

Uporabnikom, ki so nam poslali fotografije in videe se zahvaljujemo!

A. K. K.

Video uporabnika najram

Video uporabnika liveview

Video uporabnika Rokson5th

Video uporabnika stadion

Video uporabnika

Video uporabnika dregons