Iška se je vrnila. Foto: Maja Gabor
Iška se je vrnila. Foto: Maja Gabor
Dež znova po vsej državi

"Pet minut pred deseto se je na merskem profilu v Iški vasi spet ustvaril površinski tok Iške, kar pomeni, da od Iške vasi proti Vintgarju Iška ne ponika več v podlago," je za Radio Slovenija povedal hidrolog Rok Fazarinc. Iška zdaj ponika tik pod merskim mestom pod Iško vasjo, hkrati pa se ustvarja normalno stanje površinskega toka.


Bobnenje, ki je ustavilo šumenje
Spomnimo. Prebivalce Iške in Iške vasi je pred dnevi prebudilo močno bobnenje pod površjem. Dan pozneje je bila struge reke Iške kljub poplavam in ogromni količini padavin popolnoma suha. Nenavaden dogodek se ni zgodil prvič, saj je Iška že izginila tudi med drugo svetovno vojno.

Gre za normalen kraški pojav, je pojasnil Jože Knez, direktor urada za hidrologijo in stanje okolja pri ARSO-ju. Struga Iške, ki teče po kraškem terenu, se je udrla, zato je Iška poniknila v kraško podzemlje.


Izginotje ni bilo posledica potresa

Vzrok za izginotje naj bi bila erozija, saj so možnost, da bi se premiki na površju zgodili zaradi morebitnega potresa, na Arsu izključili. Po besedah Marka Komca, direktorja Geološkega zavoda Slovenije, so bili potresni sunki, ki so v zadnjih dneh sicer stresli omenjeno območje, prešibki, da bi lahko povzročili udor materiala.

Dež znova po vsej državi