Naraščanje Krke, ki je v soboto popoldne v celoti preplavila kostanjeviški otok, se je ponoči ustavilo. Foto: Goran Rovan
Naraščanje Krke, ki je v soboto popoldne v celoti preplavila kostanjeviški otok, se je ponoči ustavilo. Foto: Goran Rovan
Poplavljena področja je obiskal tudi predsednik Borut Pahor. Foto: UPRS
V občini Laško hudourniki poškodovali ceste
Poplavilo je tudi Pomurje
Gasilci Šentjernejčanom dovažajo pitno vodo
Poplavljen kostanjeviški otok
V poplavah najbolj prizadeta Kostanjevica
Potoki in podtalnica povzročajo težave v Pomurju
Velika poplavna ogroženost ob Krki
Vreme se bo izboljšalo, a nevarnost poplav ostaja
Zalilo tudi Pomurce
Narasla Krka poplavljala hiše
Narasle vode odnesle tudi življenje

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je povedal, da je na kostanjeviškem otoku poplavljenih 45 hiš, danes popoldne pa so reševali predvsem tovarno kopalniškega pohištva Lipa metliške Kolpe v tamkajšnjem obrtno-industrijskem območju, ki jo je ogrožala zaledna voda iz bližnjega Krakovskega gozda.

Za prebivalce mestnega jedra Kostanjevice je civilna zaščita v kostanjeviški osnovni šoli pripravila zasilno namestitev, vendar se ni zanjo ni nihče odločil.

"Nekateri prebivalci so ostali v svojih hišah, drugi so se umaknili k sorodnikom ali kam drugam, reševalna ekipa pa je pomagala le pri selitvi starejše ženske, ki so jo namestili v brežiški dom za ostarele," je še povedal Zagorc.


Milijon škode v Šentjerneju
Poveljnik šentjernejske civilne zaščite Jožko Jakše je povedal, da so v poplavljenih vaseh danes dostavljali hrano in ustekleničeno vodo. Na poplavljenih območjih pričakujejo, da se bo voda v ponedeljek že toliko umaknila, da bodo lahko ponekod začeli s čiščenjem,.

Tamkajšnji župan Franc Hudoklin je ocenil, da je na območju občine Šentjernej za približno milijon evrov škode, v Kostanjevici na Krki pa je še ne morejo oceniti.

Po poročanju spletnega Dolenjskega lista pa si je popoldne razsežnosti poplav v občinah Šentjernej in Kostanjevica na Krki ogledal tudi mandatar Miro Cerar, ki je ob tem povedal, da bo ena prednostnih nalog bodoče vlade prav sanacija posledic letošnjih poplav.

Predsednik republike Borut Pahor je obiskal najbolj prizadeta območja v občinah Šentjernej in Kostanjevica na Krki, obiskal pa bo tudi občino Krško. Škodo je glede na svoje izkušnje ocenil za tolikšno, da se bo samodejno sprožil zakon, ki vladi nalaga, da v takih primerih pomaga prizadetim območjem. "So stvari, ki jih zaradi moči narave človek ne more obvladati, država pa je po drugi strani odgovorna, da stvari uredi, da ob izrednih razmerah zadeve ne bi bile slabše, kot so lahko," je povedal Pahor.


Visoki vodostaji v Pomurju
V Pomurju se je vreme izboljšalo, vendar so vodostaji še vedno visoki. Mura je pri Gornji Radgoni začela upadati, a se vodni val pomika naprej proti vzhodu, zato so v spodnjem toku dodatno utrdili nasipe. Zaradi razmočenega terena se je sprožilo več zemeljskih plazov, ki ogrožajo stanovanjske hiše.

Poveljnik civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš je povedal, da so se danes z naraslimi vodami, ki so zalivale objekte in ceste, soočali v skoraj vseh pomurskih občinah, najbolj pa sta v tem trenutku ogroženi občini Lendava in Dobrovnik. "Manj ogrožene so bile le občine na Goričkem," je pojasnil Smodiš.

Trenutno je na terenu več kot 80 enot civilne zaščite, ki se ukvarjajo predvsem s črpanjem vode iz zalitih stavb. Ponekod so morali tudi začasno izseliti stanovalce, posebej v občini Dobrovnik. "Okrog naselij voda stoji in nimajo kam črpati vode. Tako so na primer v Turnišču začeli šele danes popoldne črpati vodo iz kleti, ko so vodostaji nekoliko upadli," je povedal Smodiš.

V Pomurju se je danes sprožilo več zemeljskih plazov, ki ogrožajo stanovanjske hiše, med drugim v naseljih Ilovci in Cuber. Plaz je ogrožal tudi stanovanjsko hišo v Grešovčaku, kjer je voda odnesla tudi del cestišča in so morali začasno izseliti stanovalce.Mura je pri Gornji Radgoni danes upadla za deset centimetrov. "To pomeni, da bo ta vodni val šel nizvodno in pritiskal na nižje ležeče občine ob nasipih," je še opozoril Smodiš. Tam lahko reka po njegovih ocenah tudi prestopi bregove, predvsem na Lendavskem, zato so danes tam višali in utrjevali nasipe ter vzpostavili stalni nadzor nad njimi.

Gasilci dejavni v spodnjem Podravju
Gasilci so še vedno dejavni tudi v Spodnjem Podravju. V Stojncih v občini Markovci so zaradi visokega vodostaja Drave popoldne zaprli cesto do mejnega prehoda Zavrč. V Zamušanih v občini Gorišnica so namestili protipoplavne vreče, ker je narasla voda ogrožala stanovanjsko hišo. O novih plazovih poročajo iz občin Ormož in Cirkulane.

Na Koroškem je popoldne zemeljski plaz zaprl cesto Ribnica na Pohorju - Ribniška koča. Gasilci so s pomočjo delovnega stroja odstranili okoli 20 kubičnih metrov zemljine, uredili odvod vode, odprli kanalizacijske jaške in sprostili promet.

Zemeljski plaz se je sprožil tudi v Otiškem vrhu in ogroža stanovanjsko hišo, zato so pet stanovalcev preselili v Dvorec Bukovje. Plaz je zdrsnil tudi na cesto Dravče - Trbonje v občini Vuzenica ter v Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi, kjer je ogrožal tri stanovanjske hiše in dve gospodarski poslopji, zato so gasilci uredili odvodnjavanje meteornih vod.

POROČALI SMO
- Narasel potok odnesel vozilo AMZS-ja, 17-letnica umrla
- Foto: Vzhod Slovenije pod vodo
- Vodni val teče skozi Karlovec, nasipi za zdaj držijo
.
Nekaj osnovnih napotkov o avtomobilih v poplavah
.
SPREMLJAJTE RAZMERE
- Vremenska napoved
- Razmere na cestah
- Zadnji hidrometeorološki podatki


Vaše fotografije nam še vedno lahko posredujete na @rtvslo ali na naš el. naslov.

Hvala in srečno.

V pripravljenosti tudi vojska
Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Slovenije Srečko Šestan je povedal, da so na območje Pomurja iz Ljubljane poslali dodatne črpalke, težava na tamkajšnjem terenu pa je v tem, da na ravnini vode ni kam prečrpavati.

Na Kostanjeviškem bodo lahko začeli posledice odpravljati šele, ko se bo voda umaknila. Predvidoma bi se lahko umaknila že danes popoldne ali pozneje, je ocenil Šeštan.

Za oceno škode je še prezgodaj, je dejal, glede na obseg povzročene škode pa bo ta gotovo presegla prag, ki ga predvideva zakon za vključevanje države v pomoč. V vsej državi je bilo namreč poplavljenih več kot 300 kilometrov cest, število plazov bo preseglo 300, poplavljenih pa je bilo več kot tisoč objektov, je navedel in dodal, da je bilo v soboto v pripravljenosti za pomoč tudi 300 vojakov, enako število jih je pripravljenih danes. Vojaki bodo v pripravljenosti tudi v ponedeljek, od teh pa jih bo 50 pomagalo pri odpravljanju posledic v Kostanjevici na Krki.

Opozoril je še, da naj se ljudje, kjer ne poznajo terena, ne približujejo vodi in da naj vode, tudi če je plitva, ne skušajo prečkati.

Na Dolenjskem in v Beli krajini je bilo sicer poplavljenih približno 170 stanovanjskih objektov in več kot 70 gospodarskih ter skoraj 90 odsekov lokalnih in drugih cest v skupni dolžini skoraj 60 kilometrov. Našteli so nekaj več kot 80 večjih in manjših plazov. Na terenu je delovalo skoraj 70 gasilskih enot in približno 700 gasilcev.

Težave v železniškem prometu
Zaradi obilnih padavin in naraslih voda prihaja do težav tudi v železniškem. Med postajama Hrastnik in Zidani Most se promet odvija po enem tiru in tako na progi Ljubljana-Zidani Most še vedno prihaja do zamud, opozarjajo na spletni strani Slovenskih železnic.

Navajajo še, da je v Avstriji na progi Špilje - Gradec med postajama Lipnica in Gradec do ponedeljka, predvidoma do 18. ure, prekinjen ves železniški promet. Organiziran je nadomestni prevoz z avtobusi.

Ponekod še padavine
Danes bo pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Večinoma brez dežja bo na Primorskem, kjer se bo tudi delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 15 do 20, na Primorskem do 24 stopinj Celzija.

V ponedeljek in torek bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Mogoča bo še kakšna kratkotrajna popoldanska ploha. V sredo bo večinoma sončno z jutranjo meglo po nižinah, napovedujejo vremenoslovci.

Poplave v Kostanjevici na Krki; Foto: Goran Rovan

Narasla Mura pri brodu na Sladkem vrhu; Foto: Marta Muster

V občini Laško hudourniki poškodovali ceste
Poplavilo je tudi Pomurje
Gasilci Šentjernejčanom dovažajo pitno vodo
Poplavljen kostanjeviški otok
V poplavah najbolj prizadeta Kostanjevica
Potoki in podtalnica povzročajo težave v Pomurju
Velika poplavna ogroženost ob Krki
Vreme se bo izboljšalo, a nevarnost poplav ostaja
Zalilo tudi Pomurce
Narasla Krka poplavljala hiše
Narasle vode odnesle tudi življenje