Takole je veter pometal v Vodicah. Foto: Rok Štupar
Takole je veter pometal v Vodicah. Foto: Rok Štupar
Škoda v Pomurju
Težave z vremenom v Mariboru
Neurje na Savinjskem koncu
Škoda v neurju na Kamniškem

Veter, ki se je razbesnel na območju Medvod in Kamnika okoli 14. ure, je ruval drevesa, odkrival strehe hiš, prevračal zabojnike in panoje. Med neurjem so bili v Kamniku poškodovani štirje ljudje, saj je na osebno vozilo padlo drevo. Tri poškodovance so na zdravljenje prepeljali v ljubljanski Klinični center.

Zver v Kamniku in Vodicah
Minister za šolstvo in šport Milan Zver si je že ogledal v neurju poškodovani osnovni šoli v Vodicah in Kamniku, ki sta bili poškodovani v popoldanskem neurju, v ponedeljek zjutraj pa si bodo uslužbenci ministrstva ogledali tudi poškodovane šolske objekte v Prekmurju. Ob obisku v Kamniku je Zver dejal, da bo ministrstvo pomagalo popraviti nastalo škodo.

Kot je že prej povedal župan Kamnika Tone Smolnikar, je desetminutno neurje naredilo ogromno škodo. Na Osnovni šoli Marije Vere na Duplici je odkrilo skoraj pol strehe, učilnice pa so pod vodo. V Kamniku je odkrilo 6 blokov, višina škode na hišah pa je še neznana. Aktivirali so že civilno zaščito, da bodo čez noč zaščitili odkrite stavbe.

Nekoliko manj hudo je bilo v občinah Ljubljana, Vodice in Domžale. Neurja so se nato preusmerila proti Ljubnemu in Gornjemu Gradu, kjer je zaradi močnega vetra in podrtega drevja zaprtih nekaj cest, in se razdivjala v Mozirju, Šoštanju ter Velenju, kjer je bilo potrebno posredovanje gasilcev.

V Savinjski dolini je veter odkril okoli 45 streh, pogrešali so tudi dva človeka, ki pa so ju pozneje našli. Eden naj bi bil ranjen.

Neurje se je razbesnelo tudi v okolici Mislinje. Kot so nam povedali na slovenjgraški izpostavi uprave za zaščito in reševanje, lokalni gasilci pomagajo odstranjevati podrta drevesa na cestah Srednji Dolič-Vitanje in Mislinja-Rogla. V štajerski prestolnici pa je padala toča.

Mate: Škoda je velika
Hudo neurje s točo je doletelo tudi Prekmurje. V Murski Soboti in okolici je lomilo drevesa, poškodovani so park in več avtomobilov. Veter je odkrival strehe, nekatere ceste so poplavljene, na njih so podrta drevesa. V okolici mesta je toča močno poškodovala poljščine.

Zato se je na prizadeta območja odpravil notranji minister Dragutin Mate. Obiskal je Lenart, Mursko Soboto in Gornji grad. Po njegovih besedah je glede na prve vtise neurje na območju od Lenarta prek Benedikta do Prekmurja in Zgornje Savinjske doline povzročilo veliko škodo.

Napovedal je, da bodo strokovnjaki v ponedeljek obiskali prizadeta območja, med poškodovani objekti naj bi bilo tudi nekaj osnovnih šol. Zavzel se je za sprostitev vseh mehanizmov, ki bi pripomogli k čimprejšnji odpravi škode po današnjem neurju.

Ste besnenje vremena ujeli v objektiv? Fotografije ali posnetke lahko delite z nami na mojem spletu.

Škoda v Pomurju
Težave z vremenom v Mariboru
Neurje na Savinjskem koncu
Škoda v neurju na Kamniškem