Mladenki v Firencah se hladita z vodo. Foto: EPA
Mladenki v Firencah se hladita z vodo. Foto: EPA

Temperature bodo v večini držav več dni zapored močno presegle 30 stopinj Celzija in se bodo približale 40. Oblasti opozarjajo na zadostno uživanje tekočine, počivanje v senci in izogibanje težjim opravilom. Zaradi visokih temperature je tudi velika požarna ogroženost, več držav, med njimi Hrvaška, Italija, Španija in Portugalska se že več tednov borijo s številnimi požari.

Avstrijski rekord v Wieselburgu
O rekordu poročajo tudi iz Avstrije: najvišjo temperaturo letošnjega letA, 37,5 stopinje Celzija so izmerili v Wieselburgu v Spodnji Avstriji. Več kot 35 stopinj so sicer namerili v 71 krajih v Avstriji, med drugim tudi v središču Dunaja, kjer so okoli 15. ure izmerili 35,9 stopinj. Zaradi vročine so vprežne konje poslali nazaj v hlev. Najbolj vroč dan v Avstriji so izmerili 8. avgusta 2013 v kraju Bad Deutsch-Altenburg in sicer 40,5 stopinje Celzija, je poročala STA.

Temperature so zelo visoke tudi v Romuniji, na Poljskem in nekaterih delih Rusije. V Pragi na Češkem so danes namerili 38 stopinj Celzija.

Vroče je tudi na drugem koncu sveta, na plaži Haeundae v Južni Koreji je bilo veliko ljudi, saj so bežali pred temperaturami, ki presegajo več kot 30 stopinj Celzija.