Potres je povzročil tudi veliko gmotno škodo. Foto: Reuters
Potres je povzročil tudi veliko gmotno škodo. Foto: Reuters
Potres v Italiji
Ruševine starega stolpa, ki je bil del gradu Delle Rocche. Foto: EPA
Mrtvi v potresu v Italiji

Žarišče potresa je bilo 280 kilometrov jugozahodno od Ljubljane oziroma 36 kilometrov severozahodno od italijanskega mesta Bologna v globini 5,1 kilometra. Najhuje je prizadeta okolica mest Ferrara, Modene, Mantove in Roviga.

Sunek ob 4.04 je trajal 20 sekund. Sledilo mu je še več popotresnih sunkov, eden izmed njih je okoli tretje ure popoldne dosegel magnitudo 5,1 in povzročil še več gmotne škode. Že pred tem je območje v okolici Milana stresel sunek z magnitudo 4,1.

Italijanski premier Mario Monti se bo zaradi potresa in bombnega napada v mestu Brindisi, ki naj ne bi bil delo mafije, prej kot načrtovano vrnil iz ZDA, kjer se je udeležil vrha G8 in severnoatlantskega zavezništva Nato.

Najmanj sedem mrtvih
Zaradi potresa, v katerem je umrlo najmanj sedem ljudi, so morali evakuirati več kot 3.000 prebivalcev. Potres je najbolj prizadel Sant'Agostino, kjer so večino tamkajšnjih prebivalcev namestili v športno dvorano. Okoli 500 ljudi iz okolice Ferrare je moralo svoje domove zapustiti. V Ferrari je moralo okoli 500 kaznjencev iz varnostnih razlogov zapustiti zapor.

Po navedbah civilne zaščite so bili v Italiji žrtve potresa delavci v nočnih izmenah na območju Modene in Ferrare. Enega je pokopalo v kraju Ponte Rodoni v bližini Ferrare, ko se je porušila tovarna plastičnih izdelkov, dva pa sta umrla, ko se je v kraju Sant'Agostino porušila tovarna keramičnih izdelkov.

Poleg tega naj bi bili s potresom povezani še najmanj dve smrtni žrtvi; 37-letna Nemka je po potresu začela težko dihati, nato pa je izgubila zavest in kmalu zatem umrla. Domnevajo, da je šlo za infarkt. Druga žrtev je bila ženska, stara sto let. Reševalci domnevajo, da je umrla zaradi posledic, povezanih z napadom panike.

V potresu je bilo ranjenih okoli 50 ljudi, a po navedbah civilne zaščite nihče huje.

Uničena kulturna dediščina
Potres je zahteval veliko gmotno škodo. Posnetki in fotografije z območja prikazujejo številne, večinoma starejše stavbe, ki so se jim porušile strehe, ponekod tudi celotne stene. Porušili so se tudi številni cerkveni zvoniki. Na ulicah so kupi ruševin, ministrstvo za kulturo pa je že ocenilo, da je nastala ogromna škoda na objektih kulturne dediščine. Višina škode bo po ocenah oblasti zagotovo segala v milijone evrov.

Po ocenah predstavnika italijanske civilne zaščite Andriana Gumina je bil potres na območju najhujši v zadnjih 700 letih. V Italiji je še vedno živ spomin na potres z magnitudo 6,3, ki je 6. aprila 2009 prizadel italijansko mesto L'Aquilla v osrednji Italiji in zahteval več kot 300 smrtnih žrtev.

V Sloveniji intenziteta ni presegla 4. stopnje
Na uradu za seizmologijo in geologijo ocenjujejo, da intenziteta potresa na območju Slovenije ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici. Potres so čutili predvsem tisti, ki bivajo v višjih nadstropjih zgradb, so sporočili z urada za seizmologijo.

Mrtvi v potresu v Italiji