Vzdrževalci cest imajo na terenu vsa razpoložljiva vozila za pluženje in posipanje. Foto: BoBo
Vzdrževalci cest imajo na terenu vsa razpoložljiva vozila za pluženje in posipanje. Foto: BoBo
Zaradi sneženja so v več delih države iz prometa izločali tovorna vozila. Foto: BoBo
Zdrsi tovornjakov so povzročili več zastojev na primorski avtocesti. Foto: BoBo
Promet je bil zaradi snega upočasnjen. Foto: BoBo
Največ snega je padlo v Ljubljani. Foto: BoBo
Največ snega je zapadlo v Ljubljani
Močno sneženje, nepremišljeni vozniki

Zaradi padavin (na Primorskem v okolici Senožeč pada leden dež) je promet upočasnjen, potrebni sta previdnost in prilagoditev vožnje razmeram.

Sneg je že čez dan povzročal številne zastoje in prometne nesreče. Samo v Ljubljani so dopoldne obravnavali 36 prometnih nesreč. V prestolnici je tudi padlo največ snega.

V glavnem mestu so tako državni vremenoslovci izmerili 15 centimetrov snega. Štiri centimetre manj so namerili v Slovenj Gradcu, deset centimetrov snega pa v Ratečah in Kočevju.

Manj snega je padlo na Štajerskem in Dolenjskem; tako je v Novem mestu zapadlo le za skromna dva centimetra snega. V Mariboru in Postojni pa je zapadlo šest centimetrov snega. Po štiri centimetre snega so namerili v Murski Soboti in Črnomlju.

Izločanje tovornih vozil
Zaradi zasneženih cestišč jna več odsekih avtocest poteka izločanje tovornih vozil iz prometa. Številne zastoje so namreč poleg prometnih nesreč povzročili tudi zdrsi tovornih vozil, ki niso mogla nadaljevati vožnje po zasneženih cestah.

Težave tudi v severovzhodni Sloveniji
Vodja tehnične službe na Darsu Andrej Sever je povedal, da so bile pristojne službe ponoči vseskozi v pripravljenosti, v dopoldanskih urah pa so na teren odposlali vse enote vzdrževalne službe.

Ledeni dež na Colu
Na Colu je padal leden dež, zaradi katerega je bilo več težav na cesti Ajdovščina-Col-Kalce. V popoldanskih urah je ledeni dež zajel širše območje na Primorskem.

Vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Nova Gorica (CPG) Vanči Premrl je povedal, da je na to območje poslal dodatno vozilo. V CPG-ju so morali poskrbeti tudi za magistralne in državne ceste v Logatcu in na Vrhniki. Po Premrlovih besedah je tam čez noč zapadlo od deset do 15 centimetrov snega. Trudijo se, da bi ceste sproti plužili, vendar na tem območju še vedno močno sneži.

CPG ima na cestah vso razpoložljivo mehanizacijo, okrog 70 vozil in 150 ljudi, do zdaj pa so že porabili okrog 300 ton soli.

Zamude vlakov in avtobusov
Zaradi zimskih razmer so imeli zamude avtobusi, predvsem iz Primorske proti Ljubljani, kjer so nekateri zamujali tudi pol ure. V železniškem prometu težav zaradi novega snega ni bilo veliko.

Dež in sneg do ponedeljka
Vremenoslovci sicer napovedujejo, da so pred nami štirje dnevi padavin - danes bo večinoma snežilo, le ponekod v južnem delu države bo deževalo.

Največ padavin bo na zahodu in na severozahodu države, kjer lahko krajevno pade več kot pol metra snega - predvsem v višjih legah severne Primorske in v zahodnem delu Gorenjske. V tem delu države bo snežilo tudi v petek, ko bo preostalo Slovenijo prehodno zajelo deževje.

V osrednji Sloveniji bo novega snega predvidoma od 15 do 30 centimetrov, na vzhodu pa bo količina padavin majhna, lahko se bosta izmenjevala rahel sneg in rahel dež, ni pa izključen pojav poledice.

V soboto in nedeljo bo spet večinoma snežilo po vsej državi, še pravijo vremenoslovci.

Foto: Bobo in Anže Zadravec

Največ snega je zapadlo v Ljubljani
Močno sneženje, nepremišljeni vozniki