Na Japonskem je snežni vihar povzročil pravo dramo. Foto: EPA
Na Japonskem je snežni vihar povzročil pravo dramo. Foto: EPA

Snežni vihar je zahodno japonsko obalo zajel v četrtek. V Tokiu je v soboto padlo 26 centimetrov snega, ki pa se je po lepi nedelji večinoma že stajal, drugje pa se sneg še drži. Zaradi zasneženih cest in železniških tirov je v manjših krajih ujetih več kot 6.900 ljudi, ki so pravzaprav odrezani od sveta, motena je tudi oskrba z gorivom. V pokrajini Jamanaši zahodno od prestolnice Tokio v trgovinah primanjkuje sveže hrane.

Kljub neprestanim prizadevanjem, da bi očistili ceste, je bilo na nekaterih gorskih cestah v snegu še vedno ujetih več sto avtomobilov. Nacionalna cesta 18, ki teče skozi prefekture Gunma in Nagano severno od Tokia, je še vedno deloma zaprta, številni avtomobili pa so njej ujeti zaradi močnega sneženja. Pri čiščenju cest pomagajo tudi obrambne sile, potnikom v ujetih avtomobilih pa dostavljajo nujno pomoč.

Premier Šinzo Abe je v parlamentu zagotovil, da bodo na prizadeta območja poslali vladne ekipe in da bodo storili vse za zaščito življenj in premoženja ljudi.

Ta teden napovedujejo nove snežne padavine
Ta teden na območjih okoli Tokia vremenoslovci napovedujejo nove snežne padavine, snežni vihar pa se pomika proti severnemu otoku Hokaido, japonska meteorološka agencija pa opozarja, da območju grozijo močno sneženje, snežni meteži in plazovi. Severovzhodni obali, ki jo je pred tremi leti prizadel smrtonosen cunami, grozijo tudi visoki valovi.

Deželo vzhajajočega sonca je že pred tednom dni zajel snežni vihar, ki je zahteval 11 smrtnih žrtev, 1.200 ljudi pa je bilo poškodovanih.