Prebivalci v bližini obrata so bili pozvani, naj do preklica ostanejo v zaprtih prostorih. Foto: Televizija Slovenija/Barbara Štor
Prebivalci v bližini obrata so bili pozvani, naj do preklica ostanejo v zaprtih prostorih. Foto: Televizija Slovenija/Barbara Štor
Nevarnosti v steklarni Rogaška ni več

V Steklarni Rogaška Slatina se je dopoldne napihnil tisočlitrski sod z nevarnimi snovmi, zato so obrat okoli 11. ure iz previdnosti evakuirali. Kot so za MMC pojasnili na Regijskem centru za obveščanje Celje, ni prišlo do izpusta nobenih nevarnih snovi v naravo. Gasilci so sprostili napetost v sodu in tako preprečili nevarnost eksplozije. Tisočlitrska cisterna se je začela iz neznanega razloga napihovati, zaposleni so se bali, da bi prišlo do eksplozije in bi se jedek oblak razširil. Za zdaj še ni znano, zakaj se je napihovala, je poročal radijski dopisnik Danijel Poslek.

Prvi so ukrepali gasilci domačega prostovoljnega društva, ki so opravili evakuacijo zaposlenih, nato pa so poklicni gasilci celjske poklicne enote skupaj z njimi in policijo zavarovali območje, bližnje prebivalce pa obvestili, naj zaradi možnosti strupenega oblaka zaprejo okna.

Evakuacija 350 zaposlenih
Po besedah vodje intervencije Borisa Žnidarka so evakuirali okoli 350 zaposlenih, ki so se kmalu po koncu nevarnosti počasi vrnili na delovna mesta, predvsem tista, kjer je to potrebno tudi zaradi zagotavljanja varnosti. Poškodovanih v dogodku ni bilo, za zdaj pa še ni povsem jasno, kaj točno je povzročilo reakcijo v rezervoarju. Intervencijo so končali s prečrpavanjem omenjenega tisočlitrskega rezervoarja.
Zaradi varnostnih razlogov so o dogodku obvestili tudi bližnje ustanove, med drugim šolo in vrtec, kjer so vsi ostali v zaprtih prostorih, tako da so bili evakuirani samo zaposleni v podjetju, je še pojasnil Žnidarko in dodal, da je v akciji sodelovalo več kot 50 gasilcev.

Zbiralnik odpadne žveplove kisline
Vodja službe za varnost in zdravje pri delu ter ekologijo v podjetju Ksenija Čuješ je povedala, da so morali ukrepati zaradi preprečitve okoljske nesreče z nevarnimi snovmi. Težave so se pojavile pri sicer ustaljenem postopku zbiranja odpadne žveplove (VI) kisline v zato namenjen zabojnik, kjer so zaposleni opazili, da se je tlak v posodi iz za zdaj neznanega razloga povečal.

"V zaprtem enokubičnem kontejnerju se je začel razvijati neznan plin. Pri pregledu situacije smo ocenili, da je prišlo do visokega varnostnega tveganja, zato smo takoj aktivirali regijski center za obveščanje. V najkrajšem času je stekla akcija za preprečitev nesreče, okoli 15. ure pa je bila nevarnost preklicana," je dejala in dodala, da bo proizvodnja v popoldanski izmeni kmalu nemoteno stekla.

Da v podjetju z okoli 800 zaposlenimi, ki je leta 2015 postalo del finske korporacije Fiskars, obstaja nevarnost izpusta jedkih nevarnih snovi, so dopoldne sporočili iz celjskega regijskega centra za obveščanje, ko so jih o tem obvestili iz podjetja. Prebivalcem so svetovali, da do preklica nevarnosti ostanejo v zaprtih prostorih, zaprejo okna in vrata ter izklopijo zračenje.

Nevarnosti v steklarni Rogaška ni več