Številni Nemci so se ta konec tedna osvežili v vodnjakih. Prizor je iz Nürnberga. Foto: EPA
Številni Nemci so se ta konec tedna osvežili v vodnjakih. Prizor je iz Nürnberga. Foto: EPA
Rekordne aprilske temperature v Evropi

Najbolj vroča v nekaterih delih Evrope je bila konec tedna sobota. V avstrijskem kraju Waidhofen an der Ybbs so namerili kar 32 stopinj Celzija, kar je najvišja izmerjena aprilska temperatura, odkar v Avstriji merijo temperature.

Rekordno visoke temperature so namerili tudi v Salzburgu (31,5 stopinje) in v Münchnu v sosednji Nemčiji (32,2 stopinje).

V Švici so izmerili prvo tropsko noč leta, saj se živo srebro ponoči v številnih krajih ni spustilo pod 20 stopinj Celzija.

Krivec za tako visoke temperature naj bi bil južni veter iz Sahare, ki je dosegel osrednjo Evropo in poleg vročine povzročil tudi nekaj gmotne škode. V švicarskem kantonu Uri je namreč odkrival strehe, v kantonu Wallis pa zanetil dva gozdna požara.

Na francoski strani predora Montblanc je močan veter podiral drevesa in električno napeljavo. Predor so morali zaradi tega zapreti, saj je slabo vreme preprečilo, da bi začeli čistilno akcijo.

O neobičajno visokih temperaturah so v nedeljo poročali tudi iz Moskve, kjer so namerili 28,6 stopinje Celzija, kar je največ, odkar so pred 130 leti začeli meriti temperature ozračja. Predtem se je z rekordom 28 stopinj Celzija v Moskvi ponašal 24. april leta 1950.

Rekordne aprilske temperature v Evropi