Zbrali so se aktivisti iz več koncev Evrope. Foto: MMC RTV SLO
Zbrali so se aktivisti iz več koncev Evrope. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski Greenpeace svari pred jedrsko nevarnostjo
Greenpeace opozarja na jedrsko nevarnost

O akciji smo povprašali Dejana Savića, Greenpeaceovega zastopnika za energetsko politiko, ki je za MMC povedal, da želijo aktivisti iz različnih držav Evrope tako izraziti solidarnost in sočustvovanje z japonskim prebivalstvom, ki ga je zadela najprej naravna katastrofa, zdaj pa se spopada še z jedrsko krizo.

Obenem bi radi opozorili na nevarnost jedrske energije in na to, da tudi jedrska elektrarna Krško stoji na potresnem območju. Čeprav so Japonci visokotehnološka družba in so gradili rekatorje v zavedanju, da so pri njih potresi tako rekoč vsak mesec, je nesreča presenetila tudi njih, je opozoril. Tako se po njegovih besedah zdaj spoprijemamo z jedrsko krizo, kakršne nismo videli že od Černobila.

"Katastrofa iz več razlogov"
Na vprašanje, ali imajo za verjetno, da bi se kaj podobnega zgodilo v Krškem, glede na to, da je za težave na Japonskem vendarle kriv predvsem cunami, Savić odgovarja, da se je treba zavedati, da nesreče, ne manjše ne večje, ne potrebujemo. "Tveganje jedrske energije leta 2011, ko imamo na razpolago druge, boljše, varnejše, zelene energetske možnosti, ni potrebno. Na Japonskem so delovali po najvišjih standardih jedrske energije, pa je kljub temu prišlo ne le v enem reaktorju, ne le v eni elektrarni, ampak v različnih elektrarnah in iz več vzrokov do katastrofe," pojasnjuje.

Na polemike o jedrski energiji so so odzvali tudi SMS-Zeleni, kjer so ministrico Darjo Radić obtožili, da je s svojimi izjavami že nakazala, da je zagovornica jedrskega lobija. "Vedno bolj se nam zdi verjetna domneva, da so bile v NEP vnešene rešitve, ki ponujajo tako TEŠ 6 kot NEK 2, zgolj manever, s katerim se bomo na koncu morali odločiti za eno od dveh zgrešenih investicij," še menijo.

Vlado pozvali k opustitivi jedrske energije
Kako pa si predstavljajo alternativo jedrski energiji? Vladi smo poslali pismo, kjer pozivamo k čim hitrejši opustitvi jedrske energije v Sloveniji, je povedal naš sogovornik, ki ministrski svet obenem poziva k razpravi, ki bi temeljila na argumentih, na študijah in na neodvisnih analizah o prehodu na čiste, obnovljive vire energije.

"To pomeni trajnostno izkoriščanje biomase, rek, kjer je to skladno z naravnim in družbenim okoljem, izkoriščanje energije sonca in vetra ter geotermalne energije. Ko to seštejemo, dobimo energetski miks zelenih virov energije, ki ne ogrožajo zdravja, obenem pa odpirajo nova delovna mesta in razvojni potencial praktično v vseh slovenskih regijah," je še povedal.

Slovenski Greenpeace svari pred jedrsko nevarnostjo
Greenpeace opozarja na jedrsko nevarnost