Gasilci in štabi civilne zaščite so v pripravljenosti. Foto: Reuters
Gasilci in štabi civilne zaščite so v pripravljenosti. Foto: Reuters
Gasilec
Na Gorenjskem skorajda ni občine, ki je vreme ne bi prizadelo in kjer na terenu ne bi bilo vsaj eno gasilsko društvo. Foto: MMC RTV SLO
Poplava v Podnartu
Tako je bilo danes zjutraj v Podnartu na Gorenjskem. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Poplave
Tokratna povodenj pa je kljub vsemu naredila manj škode kot tista leta 2007, kar gre po besedah poveljnika bohinjske civilne zaščite Borisa Rožiča pripisati temu, da so v občini zadnji dve leti veliko postorili na hudourniških vodah. Foto: EPA
Poplave
Številne ceste so bile ali so še vedno zaprte. Foto: EPA
Plaz
Nevarnost plazenja še ni preklicana. Foto: MMC RTV SLO
Zalito cestišče
Voda je ponekod zalila cestišča. Foto: MMC RTV SLO
Železniki
V Železnikih so zaskrbljeni in pripravljeni na najhujše. Foto: RTV SLO
Plima
Morje je spet poplavilo nižje ležeče predele Obale. Foto: MMC RTV SLO
Kdaj se bo stanje umirilo?

Območje je komajda dostopno prek Pokljuke, so razložili na kranjskem regijskem centru za obveščanje. Kljub temu poudarjajo, da plazovi in reke ne ogrožajo življenj. Bohinjsko jezero pa je v zadnjih urah naraslo za več kot dva metra, kar je 40 centimetrov manj od najvišje izmerjene višine.

Na Gorenjskem skorajda ni občine, ki je vreme ne bi prizadelo in kjer na terenu ne bi bilo vsaj eno gasilsko društvo. V Bohinju se je stanje sicer nekoliko umirilo, saj ne dežuje več. Hudourne vode in reke počasi upadajo. Kljub temu ljudem svetujejo, da se na pot odpravijo le, če je res nujno. Hkrati ljudi opozarjajo, naj se ne približujejo vodotokom, saj s tem tvegajo, da jih voda potegne.

Vas Brod in še nekateri zaselki na Bohinjskem so popolnoma odrezani od sveta, voda je v Brodu zalila številne hiše. Civilna zaščita ima stvari pod nadzorom. Ko se stvari umirijo, bodo ocenili še škodo.

VODO JE TREBA PREKUHAVATI
Režijski obrat občine Bohinj je že v četrtek pozval k prekuhavanju vode vse porabnike pitne vode v naseljih Nomenj, Log v Bohinju, Lepence, Bohinjska Bistrica, Bitnje, Brod, Nemški Rovt, Ribčev Laz, Ukanc, Stara Fužina, Gorjuše, Polje in na Kamnjah. Odredba velja do preklica.

Tokratna povodenj pa je kljub vsemu naredila manj škode kot tista leta 2007, kar gre po besedah poveljnika bohinjske civilne zaščite Borisa Rožiča pripisati temu, da so v občini zadnji dve leti veliko postorili na hudourniških vodah.

Tudi v Posočju se stanje umirja
Tudi v Posočju se stanje umirja, tam je bilo do zdaj zaradi dežja ogroženih osem občin. Zaradi padavin so za zdaj poleg novogoriške ogrožene še občine Idrija, Bovec, Kanal ob Soči, Tolmin, Kobarid, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko. Soča sicer ne narašča več, kljub temu je pretok še vedno nad kritično vrednostjo. Plazovi so zaprli nekaj cest na Kobariškem in Idrijskem in od sveta odrezali več ljudi.

V Sloveniji je v preteklih treh dneh padlo od 100 do 300 litrov dežja na kvadratni meter, na območju Bovca in Bohinja pa blizu 500, kar je celo več od pričakovanj - vremenoslovci so namreč pričakovali največ 450 litrov. Hidroelektrarne na Soči so ustavljene.

Popoldne pričakujejo oslabitev
Popoldne so padavine oslabele, še vedno pa so mogoče občasne nevihte. Meja sneženja se bo ponoči spustila in bo ponekod dosegla nižine. Kljub temu se bodo padavine umirile in sobota bo sončna. Tudi vodnatost rek se bo umirila. V Julijskih Alpah obstaja nevarnost proženja snežnih plazov, na Obali pa plimovanja morja.

Imate tuvi vi fotografije ali videposnetke poplavljanja in naraslih rek?
Na Mojem spletu jih lahko delite z nami. Vsem, ki so svoje izdelke že prispevali ali pa jih še bodo, se najlepše zahvaljujemo!

Po besedah Janeza Polajnarja, vodje oddelka za hidrološko prognozo na Arsu, so se ponoči razmere zaostrile v zgornjem Posočju, ob Savi Bohinjki s pritoki in Savi Dolinki v zgornjem toku. Ta voda se je danes postopno stekala v spodnji del doline Soče ter na območje Gorenjske in na Ljubljansko polje.

Rekorden pretok Soče
Soča je dosegla svojo rekordno vrednost pretoka. Ob deveti uri zjutraj so izmerili tudi do 2.900 kubičnih metrov na sekundo, v Solkanu pa 2.300 kubičnih metrov, kar je najvišja vrednost v zadnjih 50 letih.

Popoldne in v noči na soboto naj bi se poplavni val razširil v Zasavje in v spodnji del Save do meje s Hrvaško, kjer naj bi pretok ponoči narasel na od 2.200 do 2.500 kubičnih metrov na sekundo. Popoldne bosta poplavljali tudi reka Vipava in Kolpa, razširilo pa se bo tudi poplavno območje Ljubljanice, ki že poplavlja na Ljubljanskem barju. Zjutraj je začela naraščati Savinja, ki prav tako poplavlja. Narasla je tudi Drava. Poplavni val se bo razširil tudi na planote Notranjskega in Dolenjskega krasa. Ponekod je na območju zahodne in osrednje Slovenije mogoč tudi porast hudournikov.

PLAZ MED DVEMA HIŠAMA
V Lokovici pri Šoštanju se je v četrtek utrgal zemeljski plaz, velikosti 40 m x 8 m. Plaz drsi med dvema hišama, podrl je škarpo in zasul dovozno cesto do hiše, ki sicer ni naseljena. Gasilci so plaz pokrili s plastično folijo in ga nadzirajo.

Železniki v pripravljenosti
Zaradi možnosti poplavljanja reke Soče so okoli 5. ure gasilci v Kanalu začeli polniti protipoplavne vreče. V strahu pa so noč preživeli v Železnikih, kjer je struga Sore ob 4. uri zjutraj dosegla kritično mejo. Če bo še naraščala, bo prestopila bregove, zato so gasilci in občinski štab civilne zaščite v pripravljenosti. Vso noč so polnili protipoplavne vreče, s katerimi bodo občani ob morebitni poplavi skušali zaščititi svoje domove pred vdori vode. Kritična je tudi struga Češnjice.

Meteorna voda je zalivala stanovanjske hiše in objekte v kraju Log Čezsoški v občini Bovec, v Kobaridu, Kranjski Gori, na Jesenicah, v Črnivcu v občini Radovljica, Škofji Loki, Postojni, na Rakitniku in v Medvodah.

Visoko plimovanje morja
Zaradi povišanega plimovanja je morje poplavilo najnižje ležeče predele Pirana, Izole in Kopra. Plimovanje je bilo najintenzivnejše okrog pol tretje ure zjutraj, ko je višina vode dosegla 337 centimetrov.

V Piranu je morje poplavilo Tartinijev trg, Kidričevo, Prešernovo in Cankarjevo nabrežje ter plažo pred hotelom Piran. V Izoli je poplavilo del Sončnega nabrežja in del Velikega trga, v Kopru pa del Ukmarjeva trga, območje pred carinskim pomolom in Semedelsko cesto. Podatkov o zalivanju objektov ni. Nevarnost plimovanja ostaja še za soboto zjutraj.

Še vedno velja tudi nevarnost zemeljskih plazov. Ponoči je plaz zasul cesto v Svetem Lenartu v občini Škofja Loka. Do plazov in usadov je prišlo tudi na območju Idrije in Čekovnika, je zapisano na spletni strani Urada RS za zaščito in reševanje.

Zapore cest zaradi poplavljenega cestišča
Veliko težav deževje povroča tudi v prometu. Reka Soča je z rekordnim pretokom, ki je ob deveti uri znašal 2.900 kubičnih metrov na sekundo, poplavila ceste Bovec-Žaga (pri Žvikarju), Nova Gorica-Tolmin (pri zaselku Globno pri Desklah), Tolmin-Peršeti in Tolmin-Most na Soči. Trenutno je zaradi poplav zaprta cesta Tolmin-Most na Soči, cesto Solkan-Tolmin pa so okoli 13.45 znova odprli za promet.

Zaradi zemeljskih plazov niso prevozne ceste Kobarid-Vrsno, Čekovnik-Idrija, Kneža-Kneške Ravne, kjer je del cestišča je povsem odneslo, tako da je od sveta odrezanih devet ljudi, vključno z družino z dojenčkom.

Na cestišču med Bačo in Dolenjo Trebušo je 35 centimetrov vode, zato je cesta zaprta. Zaprt je tudi most čez Sočo v Volarjah. Zaradi poplavljenega cestišča so zaprte ceste Senožeti-Jevnica (most čez Savo), Dolsko-Laze, Bohinjska Bistrica-Bled (med Logom in Lepencami), Bohinjska Bistrica-Ribčev Laz-Jezero, Kobarid-Robič in Zidani Most-Hrastnik. Polovična zapora velja za glavno cesto Ljubljana-Kočevje (pri Dolenji vasi), na cesti Javornik-Gorje pa je promet zaradi poplavljenega cestišča oviran.

Zaradi plazu je zaprta cesta Petrovo Brdo-Podrošt. Voda je zalila tudi Bohinjski predor, zato železniški promet do preklica poteka do Bohinjske Bistrice oziroma do Podbrda. Kdaj bo predor ponovno odprt, na Slovenskih železnicah zaradi vremenskih razmer težko napovedujejo.

Grožnja zemeljskih plazov!
Geološki zavod
vam je, če imate kakršna koli dodatna vprašanja, povezana z ogroženostjo zaradi zemeljskih plazov, na voljo na telefonu (01) 280 9702 in 031 348 074 ter na naslovu marko.komac@geo-zs.si

Vabljeni k ogledu fotografij poplavljanja po Sloveniji. Avtor fotografij reke Vipave je uporabnik Mojega spleta mv 123, avtor fotografij Kamniške Bistrice pa motorcki.

Kdaj se bo stanje umirilo?