Zasavci so povzdignili glas. Foto: MMC RTV SLO
Zasavci so povzdignili glas. Foto: MMC RTV SLO
Štafeta norosti
Zavozlan dimnik predstavlja 'štafeto norosti', ki jo bodo protestniki predali premierju Borutu Pahorju. Foto: Eko krog
Zasavčani Pahorju: Dovolj sprenevedanja!
Pahorju želeli predati štafeto norosti
Zasavci povzdignili glas
Roko Žarnić o sestanku z Ekokrogom
Uroš Macerl o dogovoru

Poročilo, ali v zdajšnjem stanju in glede na obstoječe podatke Lafarge Cement še izpolnjuje pogoje za izdajo potrdila, ki je osnova za obratovanje, mora ministrstvo pripraviti do konca meseca, je še povedal minister za okolje Roko Žarnić. Poročilo bodo poslali premierju, on pa ga je obljubil nevladnim organizacijam. Žarnić je povedal še, da je bila razprava, v kateri so poleg njega in premierja sodelovali še predstavnik Ekokroga, predstavnica Civilne iniciative Trbovlje in župan Zagorja Matjaž Švagan, zelo produktivna in umirjena.

Minister zatrjuje še, da izpusti, ki nastajajo ob sežiganju odpadkov v Lafargeu Cementu, količinsko niso najbolj problematični v Sloveniji. Po njegovih besedah je Lafarge Cement v letu 2009 ustvaril 12.000 ton izpustov, medtem ko jih je Termoelektrarna Trbovlje v enakem obdobju ustvarila 51.000 ton, IGM Zagorje pa 2.300 ton. Prav zato bo ministrstvo po njegovih besedah tudi druge onesnaževalce pozvalo, naj izpuste zmanjšajo.

Macerl: Osebno nisem zadovoljen
Uroš Macerl
, predsednik Ekokroga, je po sestanku povedal, da je določen dogovor bil sprejet, osebno pa s tem ni zadovoljen. Jasno smo sporočili, da se mora sežiganje odpadkov končati takoj, to se pravi, najpozneje v desetih dneh, je dejal. "Predsednik vlade je nekaj stvari ponudil, te niso zanemarljive, a ostajamo pri svojih zahtevah. Čas ni na strani Zasavcev," je dejal.

Uroš Macerl bo v četrtek gost MMC-jeve spletne klepetalnice.

"To poročilo bodo opravile iste osebe, ki so okoljevarstveno dovoljenje tudi spisale in ga odobrile. Iste osebe. Noro je pričakovati, da bodo sami sebe prikazali v luči, da so naredili napako," je povedal za TV Slovenija v prispevku Jelene Aščič.

Medtem so se pred vladno palačo zbrali okoljevarstveniki in številni Zasavci, ki vztrajajo, da je dovoljenje, ki ga je dobil Lafarge Cement, polno strokovnih napak. Zahtevali so, da Lafarge preneha sežigati odpadke in preide na goriva, ki so okolju manj škodljiva, v nasprotnem primeru grozijo z državljansko nepokorščino. Protestiralo naj bi okoli 2.000 ljudi, ki jih je spremljala tudi godba na pihala in skupina Orleki.

Zasavci za onesnaževanje zraka krivijo tudi Pahorja
Iz Zasavja je sicer že ob 7. uri na pot krenila "štafeta norosti", ki so jo zasavski okoljevarstveniki hoteli izročiti premierju Pahorju, a jim to ni uspelo, saj je vladno palačo zapustil pri drugih vratih. Napotili so se tudi na francosko veleposlaništvo.

Štafeta v obliki 'zavozlanega dimnika' bo imela jasno sporočilo, da se "mora norost z Lafargeem Cementom takoj končati", je dejal zagorski župan Matjaž Švagan.

"Za onesnaževanje kriv premier"
Predstavniki občine, društva in civilne iniciative krivdo za zdajšnje, po njihovem mnenju nevzdržno stanje pripisujejo prav premierju, saj je okoljsko ministrstvo dovoljenje za sežiganje odpadkov izdalo prav v času njegovega vodenja vlade. Tako je vlada dovolila dodatno onesnaževanje v Zasavju, so prepričani.

Izdano okoljsko dovoljenje Lafargeu Cementu omogoča sežig 100 ton odpadkov na dan, predvsem odpadnih gum, plastike in olja, kar pomeni dodatno obremenjevanje okolja z izpusti. Trboveljski cementarni je zdaj dovoljeno emitirati za pet sežigalnic benzena in 20 sežigalnic skupnega organskega ogljika.

Postopek izdaje dovoljenja naj bi bil sicer poln strokovnih napak in pomanjkljivosti, prilagajanj mejnih vrednosti in kršitev slovenske in evropske zakonodaje, pravi Macerl.

Virant: Tak sosežig običajna praksa
Direktor družbe Lafarge Cement Trbovlje Iztok Virant medtem zagotavlja, da je sosežig z alternativnimi gorivi običajna praksa v cementarnah predvsem v Zahodni Evropi, kjer ni cementarne, ki tega ne bi počela. Okoljevarstveniki, ki se zavzemajo za opustitev uporabe alternativnih goriv, se po njegovih besedah v bistvu zavzemajo za večje izpuste emisij, zato se je Virant vprašal, kakšno okoljevarstvo je to. O motivih okoljevarstvenikov, ki nasprotujejo sosežigu v Lafargeu, pa je dejal, da ti niso okoljevarstveni in ekološki, ampak meni, da so ti motivi "kakšne tretje vrste".

Virant je povedal še, da vse meritve emisij izvaja neodvisna institucija, analizira pa jih Zavod za zdravstveno varstvo Maribor. Predsednik podjetniškega sindikata Etbin Marin je dejal, da se javnost glede izpustov iz Lafargea Cementa zavaja. Dodal je, da uprava ne izvaja nobenega pritiska na zaposlene.

Pahor obljubil sestanek, ki ga je zaradi pogojevanja Ekokroga potem odpovedal
Ekokrog pristojne na nevzdržne razmere v Zasavju opozarja že dolgo časa. Tako so ob julijskem obisku premierja Boruta Pahorja v Zasavju pripravili protest, v okviru katerega je skupina protestnikov s sedenjem na prehodu za pešce ustavila promet in s tem izrazila "nestrinjanje s podporo državnih institucij Lafargeevi sežigalnici odpadkov". Pahor je protestnikom obljubil, da se bo v dveh tednih znova oglasil in se z njimi dobil v miru, si vzel čas in se pogovarjal z njimi. Pahor je nato sklical sestanek, na katerega pa je povabil tudi predstavnike Lafargea Cementa. Ker je Ekokrog zahteval, da svojo plat zgodbe predstavijo "brez predstavnikov kapitala", je Pahor sestanek odpovedal.

Zasavčani Pahorju: Dovolj sprenevedanja!
Pahorju želeli predati štafeto norosti
Zasavci povzdignili glas
Roko Žarnić o sestanku z Ekokrogom
Uroš Macerl o dogovoru