Nevihtna noč v zimskošportnem središču Predazzo na severovzhodu Italije. Foto: EPA
Nevihtna noč v zimskošportnem središču Predazzo na severovzhodu Italije. Foto: EPA

Huda ura je v noči na četrtek zajela Češko, sever Italije in jug Bavarske. Predvsem na jugu Češke je nevihta podirala drevesa, zato so morali zapreti več cest in železnic. Zaradi udarov strel je brez elektrike več kot 5.000 gospodinjstev. Po podatkih čeških meteoroloških služb so ponoči v državi opazili neverjetno veliko število strel, več kot 40.000.

Na hrvaškem otoku Brač je popoldne izbruhnil veliki gozdni požar. Ognja jim še ni uspelo omejiti. Domačim gasilcem pomagajo enote iz Splita in Zadra, iz zraka pa tudi štirje kanaderji.

Na Bavarskem je veter podiral drogove za električno napeljavo, a na srečo nihče ni bil poškodovan. Policisti in gasilci so zaradi orkanskega vetra in močnega deževja prejeli več kot 600 klicev v sili. Nevihta je med drugim prevrnila avtomobil ter odkrila strehi konjušnice in neke hiše ter porušila več barak.

V Mostarju kar 45 stopinj
Predvsem prebivalce balkanskih držav pa že nekaj dni pestijo visoke temperature. V Mostarju v Bosni in Hercegovini so namerili kar 45 stopinj Celzija, vročinski val v državi pa je zahteval tudi eno življenje. Za posledicami visokih temperatur je umrla neka ženska iz Modriče, ki je omedlela na urgentnem oddelku tamkajšnje bolnišnice, prenapolnjenim z ljudmi, ki so ob težavah zaradi vročine iskali zdravniško pomoč.

Peklensko vroče je še vedno tudi v Srbiji in Makedoniji. V Srbiji so največ, 36 stopinj Celzija, namerili v Loznici in Sremski Mitrovici, medtem ko se je živo srebro v Beogradu povzpelo na 35 stopinj Celzija. V Makedoniji se temperature še višje, tudi do 40 stopinj Celzija.