Ko zmrzne celo pročelje hiše ... Te dni povsem običajen prizor v Postojni. Foto: BoBo
Ko zmrzne celo pročelje hiše ... Te dni povsem običajen prizor v Postojni. Foto: BoBo
Ledena ujma, februar 2014
V preteklih dneh so padavine ob dotiku s tlemi in objekti na tleh v trenutku zmrznile ter povzročile poledico in žled. In Slovenija se je okovala v led. Foto: BoBo

Pojasnjujejo, da je bil za vremensko dogajanje v Evropi značilen velik kontrast med globokim ciklonskim območjem nad vzhodnim Atlantikom in deloma tudi nad Sredozemljem ter izrazitim anticiklonom s središčem nad Rusijo.

Na območju Slovenije se je vedno znova obnavljala frontalna cona, saj sta se srečevala hladen zrak polarnega izvora v tanki prizemni plasti ozračja in pa močan dotok toplega in vlažnega zraka v višinah iznad Sredozemlja. Takšne okoliščine pa pomenijo "šolski recept" za obilno sneženje, žled in poledico na južnem obrobju Alp, so zapisali na Arsu.

Zaradi dotoka toplega zraka v plasti med 1000 in 2000 metri je bila tam temperatura nad 0 stopinj Celzija, snežne padavine pa so tako padale skozi plast pozitivnih temperatur in se tajale. Pod 1300 metri pa so bile temperature pod lediščem, torej so staljene kapljice padale v obliki podhlajenega dežja. Te padavine so nato ob dotiku s tlemi in objekti na tleh v trenutku zmrznile ter povzročile poledico in žled, so pojasnili.

Rdeč alarm za vso državo in "stoletne zimske padavine"
Prvo opozorilo za žled so na Arsu izdali v četrtek, 30. januarja, ob 18.50. "Zaradi obilnega sneženja, ki se bo na severozahodu države še nadaljevalo, se na širšem območju Julijskih Alp povečuje nevarnost snežnih plazov. Ponekod v notranjosti države je ponoči in jutri dopoldne mogoča poledica oz. žled," so zapisali.

Da je v notranjosti države, predvsem pa na prehodu med Primorsko in Notranjsko, velika nevarnost poledice in žleda, so ponavljali tudi v petek in soboto, v nedeljo pa so razglasili rdeč vremenski alarm za celotno državo.

Na nekaterih območjih so bile presežene tudi rekordne zimske vrednosti padavin, pravijo na Arsu. Izstopa postaja Ilirska Bistrica, kjer je v štirih dneh padlo 309 mm padavin - tolikšno količino na tej postaji pričakujejo enkrat na 100 let.


V priloženih fotografijah si lahko ogledate izbor nekaterih prizorov iz vremenske ujme - Slovenija, okovana v led, podrta drevesa in daljnovodi, na cestah oklepniki, vojaki, gasilci, pripadniki civilne zaščite, delavci elektra in prostovoljci, ki so pomagali ljudem na najbolj ogroženih območjih in v najtežjih trenutkih. Ob tej priložnosti pa se jim za to zahvaljujemo tudi v našem uredništvu.