Washington Foto: Reuters
Washington Foto: Reuters

Eden najhujših snežnih viharjev v zadnjih letih je poskrbel za do 40 centimetrov debelo odejo in praktično ohromil vzhodno obalo ZDA. Cestni in letalski promet sta skoraj obstala, kljub predbožični mrzlici pa so v soboto številne trgovine ostale zaprte.

V nesrečah, povezanih s snežno nevihto, je umrlo pet ljudi. Trije ljudje so umrli v Virginiji - dva človeka v avtomobilskih nesrečah na zasneženih cestah, en pa zaradi izpostavljenosti mrazu. V zvezni državi Ohio sta na cestah umrla dve človeka.

Na cesti ujetih več sto voznikov
Najhuje je v zvezni državi Virginija, kjer je na zasneženih cestah ostalo ujetih več sto voznikov, ki jim je morala na pomoč priskočiti nacionalna garda. Oblasti so prebivalce pozvale, naj zaradi močnega sneženja ostanejo doma. Tako v Virginiji kot v sosednjima Zahodni Virginiji in Marylandu je brez električne energije ostalo več deset tisoč ljudi.

Močno oviran letalski promet
V Washingtonu so zaradi rekordne količine snega - padlo ga je več kot do zdaj rekordnih 30 centimetrov iz leta 1932 - razglasili izredne razmere. Letališče za notranji promet je še vedno zaprto, letališče za mednarodni promet pa deluje zelo omejeno. V okolici ameriške prestolnice je bil zaradi poledenelih tirov močno oviran tudi železniški promet.

O težavah s snegom poročajo tudi iz Baltimora in Philadelphie, snežna nevihta pa se pomika proti New Yorku in Bostonu.

Balkan v objemu mraza in snega
Sneg in nizke temperature so zajeli tudi Evropo. Blizu Požarevca na vzhodu Srbije je zaradi snega v soboto zvečer na cesti za več ur obtičalo okoli 50 avtomobilov. Močan veter v Vojvodini povzroča snežne zamete, ki so ponekod višji od enega metra.

V Bolgariji je brez elektrike ostalo 130 krajev, med njimi tudi prestolnica Sofija. Vremenoslovci napovedujejo nadaljevanje obilnega sneženja tudi v prihodnjih dneh. O težavah in zastojih v prometu zaradi snega in nizkih temperatur danes poročajo tudi iz Bosne in Hercegovine, Črne gore in Romunije, kjer so snežni zameti ponekod visoki do 2,5 metra.

Odpovedani poleti v Italiji
V Italiji so med drugim odpovedali številne polete na letališčih v Firencah, Bologni, Rimu in Benetkah. Na Sardiniji je zaradi močnega naliva v soboto iztiril vlak, pri čemer je umrl strojevodja. Zaradi slabega vremena je bil moten trajektni promet med Sardinijo in Italijo.

Iz Avstrije poročajo o hudem mrazu. Na vzhodnem in južnem Štajerskem naj bi ponoči zmrznila 43- in 19-letnik. V okolici Dunaja so bile nizke temperature krive tudi za zamude in odpovedi v železniškem prometu, tako lokalnem kot regionalnem. Razmere se počasi umirjajo.

Mraz mori tudi na vzhodu Evrope
Na Poljskem se je živo srebro ponekod spustilo pod -20 stopinj Celzija. Zaradi mraza je umrlo 15 ljudi. Mraz je svoj davek zahteval tudi na Češkem, kjer je od petka zaradi podhladitev umrlo pet brezdomcev v Ostravi in Pragi.