Foto: Reuters
Foto: Reuters

Okrepiti zavedanje o pomenu oceanov in sprejeti ukrepe za zavarovanje življenja v njih sta glavna cilja tridnevne konference, ki jo je organizirala Francija kot predsedujoča Svetu Evropske unije, je za Radio Prvi poročala Špela Novak.

Združeni narodi so obdobje od leta 2021 do 2030 razglasili za desetletje oceanov in v organizaciji Unesco ob tem države pozivajo, naj do leta 2025 v svoje učne načrte uvedejo izobraževanje o oceanih. Če jih namreč želimo bolj zavarovati, jih moramo tudi bolje poznati.

A takoj naslednji korak so konkretne zaveze. Francoski predsednik Emmanuel Macron in ameriški predstavnik za podnebno politiko John Kerry sta tako predstavila pobudo za mednarodni sporazum o boju proti onesnaževanju s plastiko.

"Združene države in Francija so zavezane k varovanju okolja za prihodnje generacije. Vse preveč je retorike, kar potrebujemo bolj kot kadar koli prej, pa so zaveze," je dejal Kerry.

Glede na dozdajšnje trende bo količina plastike v morjih do leta 2040 večja od količine rib. Plastika pa ni edina težava. V razpravah na konferenci je poudarjena tudi nujnost zmanjševanja izpustov iz tovornih ladij, okoljske organizacije pa poudarjajo tudi zaščito morskega dna pred izkopavanjem.