Krasojevićeva upa, da bi bil hotel lahko zgrajen leta 2025. Foto: Margot Krasojević Architecture
Krasojevićeva upa, da bi bil hotel lahko zgrajen leta 2025. Foto: Margot Krasojević Architecture

Margot Krasojević iz biroja Margot Krasojević Architecture je za CNN povedala, da ima hotelski koncept s 75 sobami že finančno podporo, ni pa razkrila vlagatelja. Hotel bo zgrajen na "plavajočem otoku" na avstralskem otočju Cocos – gre za verigo otokov 2750 kilometrov severozahodno od Pertha.

Krasojevićeva je navdih za "Otok smeti" dobila v zloglasni Veliki pacifiški zaplati odpadkov, otok, ki bo služil kot temelj za hotel, pa bo zgrajen iz skupaj sešitih vreč, napolnjenih s plastiko in pritrjenih na oceansko dno.

Foto: Margot Krasojević Architecture
Foto: Margot Krasojević Architecture

Vreče bodo obtežene z muljem in peskom, da bo struktura stabilna. Okoli strukture bodo razporejene umetne "korenine", oblikovane kot imitacija mangrov, da bi tako lovile usedline in s srkanjem vode delovale kot obramba pred poplavami.

Hotelskim gostom bo za prho služila destilirana morska voda. Načrti so še v zgodnji fazi, tako da bo na hotel morda treba počakati še nekaj let, a Krasojevićeva upa, da bo prve goste lahko sprejel leta 2025.

Turisti vse bolj iščejo sozvočje z okoljem

"Navdih sem dobila, ko sem videla plavajočo zaplato smeti v Tihem oceanu, veliko za dve Franciji, ki zaradi tokov zgolj lebdi na svojem mestu," je povedala arhitektka.

Po njenih besedah se turizem spreminja v bolj okoljsko zavednega, saj dopustniki vse bolj iščejo "večje sozvočje s svojim okoljem".

Foto: Margot Krasojević Architecture
Foto: Margot Krasojević Architecture

"Plastika je gnetljiva in prožna, tako da se jo da ponatisniti, preoblikovati ali razdelati in predelati. Osebno mislim, da je to boljša alternativa, kot pa, da jo odvržemo na odpade," je povedala.

Claire Barlow, predavateljica strojništva z univerze Cambridge in strokovnjakinja za trajnostno gradnjo, je za CNN dejala, da pozdravlja vsa prizadevanja za odstranitev plastike iz oceanov. Je pa ob tem posvarila, da je treba paziti, da se vsakršne gradnje loti na "uravnotežen način", da bi se ognili vplivom na okolje.

"Načrti so videti naravnost fascinantni. To je majhen košček velike sestavljanke, kako se spopasti z odpadki v morju, tako da mislim, da je ideja dobra. Vse, kar se lahko stori, da bi zmanjšali plastično onesnaženje morij, pozdravljam."