Poplave pred časom v Žireh. Foto: MMC RTV SLO/Borut Šorli
Poplave pred časom v Žireh. Foto: MMC RTV SLO/Borut Šorli

Google si že dalj časa prizadeva s pomočjo umetne inteligence obravnavati podnebno krizo, ogroženim skupnostim pomagati ostati varne in se prilagoditi vplivu podnebnih sprememb, je družba zapisala v sporočilu za javnost. V sklopu teh prizadevanj širijo zmogljivost napovedovanja poplav na 80 držav v Afriki, azijsko-pacifiški regiji, Evropi ter Južni in Srednji Ameriki, med njimi je tudi Slovenija.

Vlade, človekoljubne organizacije in posamezniki bodo lahko odslej prek Googlove platforme Flood Hub dostopali do pomembnih informacij za obdobje do sedem dni vnaprej in se tako lahko pripravili na napovedane poplave. Družba si prav tako prizadeva razširiti opozorila o napovedanih poplavah v Googlovih iskalniku in zemljevidih, s ciljem, da bodo informacije uporabnikom na voljo, ko jih najbolj potrebujejo, so sporočili.

Platforma trenutno vključuje nekatere regije z najvišjimi odstotki prebivalstva, izpostavljenih poplavnim tveganjem, kot so Nizozemska, Vietnam, Mjanmar, Laos in Kambodža. Vključuje tudi države, kjer je vreme bolj ekstremno. To so Belgija, Španija in Nemčija v Evropi in Srednjeameriški suhi koridor v Nikaragvi, Hondurasu in Gvatemali.

Umetna inteligenca obdeluje raznolike, javno dostopne vire podatkov, kot so vremenske napovedi in satelitski posnetki. Tehnologija nato združuje hidrološki model, ki napoveduje količino vode, ki teče v reki, in poplavni model, ki napoveduje, katera območja bodo prizadeta in kako globoka bo voda.

Flood Hub je del sistema odzivanja na krizne razmere Google Crisis Response, s katerim želijo ljudem v kritičnih trenutkih zagotoviti dostop do zaupanja vrednih informacij in virov – vključno s požari in potresi. Tako že več kot desetletje sodelujejo z reševalci, da bi razvili tehnologijo in programe, ki pomagajo ohranjati ljudi varne, obveščene in zunaj nevarnosti, so zapisali v podjetju.